Uhvaćeni krijumčari duhana u Tuzli: Pogledajte u čemu ga švercuju

0
Radiosarajevo.ba
Uhvaćeni krijumčari duhana u Tuzli: Pogledajte u čemu ga švercuju
Foto: UIO BiH / Oduzeti duhan i cigarete

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) na području Regionalnog centra Tuzla u nekoliko odvojenih akcija oduzeli su veću količinu rezanog duhana i cigareta bez akciznih markica, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na iznos od 55.000 KM.

U jednoj akciji su identificirali osobu koja distribuira i prodaje duhan, a prilikom pretresa motornog vozila pronađen je 101 kilogram sitno rezanog duhana bez akciznih markica.

Ova akcizna roba nalazila se u vrećama u kojima bude hrana za stoku.

U drugoj akciji su locirali putničko motorno vozilo i objekat gdje se skladište duhan i cigarete za daljnju distribuciju i prometuju na području grada Tuzle i Tuzlanskog kantona.

"Prilikom izvršenog pretresa pronađeno je 5.340 paklica raznih cigareta (FM, King) i 49,1 kg sitno rezanog duhana bez akciznih markica", saopćeno je iz UIO BiH.

Napomenuli su da je u ovoj godini Grupa za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, RC Tuzla, oduzela 77.199 paklica cigareta (154 kartona), 1.730 kilograma sitno rezanog duhana, 2.646 paklica ručno motanih cigareta.

Koristili su specijaliziranu opremu koju je Upravi donirala Vlada SAD-a putem Programa EXBS.

Iz UIO su pozvali građane da, besplatno i anonimno, na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda.

"U uslovima vanredne situacije uzrokovane virusom COVID 19, ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje iz Regionalnog centra Tuzla, tokom mjeseca septembra 2020. godine provodili su pojačane aktivnosti na terenu u cilju sprječavanja nezakonite prodaje duhana i duhanskih prerađevina, a sve u sklopu kampanje Stop švercu", saopćili su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije