Opsežna akcija u BiH: Zaplijenjene cigarete, oružje i municija

Radiosarajevo.ba
Opsežna akcija u BiH: Zaplijenjene cigarete, oružje i municija
Foto: GP BiH / Oduzeta roba

Pripadnici Centralnog istražnog ureda Granične policije BiH i Jedinice granične policije Hum u saradnji sa službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, 3. septembra 2020. godine, na osnovu naredbe Suda BiH, izvršili su pretres dva objekta i dva putnička motorna vozila u vlasništvu V. P. i R. J. iz Foče.

Prilikom pretresa na području Foče zaplijenjena je veća količina cigareta bez akciznih markica, određena količina oružja i municije te mobilni telefoni.

Zbog počinjenog krivičnog djela "nedozvoljen promet akciznih proizvoda" iz čl. 210 Krivičnog zakona BiH, V. P. i R. J. su lišeni slobode te se rad na predmetu nastavlja pod nadzorom Tužilaštva BiH.

Tokom pripreme i realizacije planiranih aktivnosti korištena je specijalistička oprema koju je GPBiH donirala Vlada SR Njemačke.

Spriječeno krijumčarenje robe iz Srbije u BiH

Radeći na sprečavanju krijumčarenja preko državne granice, pripadnici Jedinice granične policije Zvornik, 2. septembra 2020. godine, spriječili su krijumčarenje veće količine tekstilne robe iz Republike Srbije u BiH. Radi se o odjevnim predmetima zaštićenih robnih marki Hugo Boss, Levi Strauss i dr.

Krijumčarenje je otkriveno prilikom nadzora u graničnom pojasu na području Zvornika i kontrolom vozila Škoda, bh. nacionalnih oznaka. Vozilom je upravljao K. H. (1980), državljanin BiH, koji nije posjedovao dokumentaciju o porijeklu robe. O događaju je obaviješten tužilac Tužilaštva BiH, koji je naložio da se roba i sredstva izvršenja krivičnog djela privremeno oduzmu te dostavi izvještaj o počinjenom krivičnom djelu "krijumčarenje".

Lišeni slobode prema potragama

Službenici JGP Višegrad, 3. septembra 2020. godine, lišili su slobode V. N. (1975), državljanina Republike Srbije. Graničnim provjerama je utvrđeno da ga potražuje Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona zbog krivičnog djela "utaja". Kontroliran je pri ulasku u BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Vardište i predat službenicima MUP-a RS.

Istoga dana, prilikom ulaska u BiH na prijelazu Kostajnica lišen je slobode E. P. (1988). Utvrđeno je da ovog državljanina BiH potražuje Osnovni sud u Kozarskoj Dubici zbog krivičnog djela "teška krađa". Službenici JGP Dobrljin, E. P. predali su službenicima Sudske policije Prijedor.

Službenici JGP Hum, 2. septembra 2020. godine, lišili su slobode N. J. (1984) jer je za njim Policijska uprava Istočno Sarajevo MUP-a RS raspisala potragu zbog krivičnog djela "krivotvorenje isprave". Bh. državljanin je kontroliran na ulasku u BiH na prijelazu Hum i predat službenicima MUP-a RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije