Uhapšeno 26 osoba zbog šverca cigaretama i pranja novca

Radiosarajevo.ba
Uhapšeno 26 osoba zbog šverca cigaretama i pranja novca
Foto: SIPA / Ilustracija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su 26 osoba osumnjičenih za organizirani kriminal, nedozvoljen promet akciznih proizvoda i pranje novca.

Ova akcija pod nazivom Delta provedena je po nalozima Suda BiH i Tužilaštva BiH, kada su pretražene osobe, te stambeni i poslovni objekti na 32 lokacije u Brčkom, Obudovcu, Bijeljini, Tuzli, Srebreniku, Živinicama, Sarajevu, Zenici, Travniku, Novom Travniku, Vitezu, Posušju, Grudama, Ljubuškom, Mostaru i Tomislavgradu.

"Osumnjičene osobe terete se da su u saradnji s drugim osobama, s ciljem sticanja protupravne imovinske koristi, osnovali grupu za organizirani kriminal radi nezakonitog stavljanja u promet duhana za pušenje i cigareta, bez plaćanja akcize na duhan za pušenje i cigarete i bez obilježavanja navedenih proizvoda akciznim markicama BiH, čime je budžet BiH oštećen za oko 36 miliona KM po temelju neplaćene akcize na duhan i cigarete", saopćeno je iz SIPA-e.

Pretresima su otkriveni i privremeno oduzeti tri mašine za sječenje duhana, osam ručnih mašinica za motanje cigareta, oko 14.215 kutija cigareta, oko 35.720 komada rinfuznih cigareta, 37 mobilnih telefona, šest digitalnih vaga, veća količina duhana za pušenje, duhana u listu i rezanog duhana, jedan pečat, novac, dvije automatske puške sa 134 komada pripadajućeg streljiva i šest okvirova te određena poslovna dokumentacija.

"Navedene aktivnosti izvršene su u saradnji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, policijskim službenicima MUP-a RS, MUP-a HNK, MUP-a ZHK, MUP-a TK, MUP-a ZDK, MUP-a SBK, MUP-a KS i Policije Brčko distrikta BiH", saopćeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije