Uhapšeni Gruzijci s lažnim pasošima u BiH: Nađene i lažne novčanice

0
Radiosarajevo.ba
Uhapšeni Gruzijci s lažnim pasošima u BiH: Nađene i lažne novčanice
Arhiv / Ilustracija / (Na slici nije prikazan događaj iz teksta)

Policijski službenici Federalne uprave policije su jučer, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva srednjobosanskog Kantona, poduzimali mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju dokumentovanja lica i krivičnog djela „Krivotvorenje isprave“ iz člana 373. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedenih aktivnosti, policijski službenici Federalne uprave policije su uz podršku pripadnika Minstarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog Kantona, identifikovali osumnjičene, a radi se državljanima Gruzije inicijala I.R. (1985.) i D.T. (1982.), koji su jučer od strane policijskih službenika Granične policije BiH evidentirani na Aerodromu u Sarajevu, prilikom pokušaja odlaska iz Bosne i Hercegovine, a nakon čega su odmah i lišena slobode.

Naime, osumnjičeni su boraveći u Bosni i Hercegovini, u vremenskom periodu od 2. okrobra. do 22. oktobra, koristili lažne putne isprave Ruske Federacije, izrađene za vrijeme njihovog boravka u Republici Turskoj, a koje su kao takve upotrebljavali na više mjesta, između ostalog i različitih banaka u više gradova Bosne i Hercegovine, s ciljem prikrivanja stvarnog identiteta i eventualnog planiranja izvršenja drugog krivičnog djela.

Na osnovu Naredbe Općinskog suda u Bugojnu, policijski službenici Federalne uprave policije su izvršili pretresanje osumnjičenih državljanina Gruzije, kojom prilikom su pronađeni i oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem navedenog krivičnog djela i to više telefonskih aparata i sim kartica, te 250 novčanica u apoenima od 100 i 200 eura koje nisu originalne.

Nakon pretresanja, u službenim prostorijama Federalne uprave policije su uz prisustvo branitelja i stručne osobe – prevoditelja za gruzijski jezik kojeg je osigurala Ambasada Gruzije u Ankari, izvršena je kriminalistička obrada nad osumnjičenim, a nakon čega su ista u zakonskom roku predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu srednjobosanskog Kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije