Uhapšena četiri policajaca MUP-a RS nakon što je pretučen maloljetnik u Osmacima

1
Radiosarajevo.ba
Uhapšena četiri policajaca MUP-a RS nakon što je pretučen maloljetnik u Osmacima
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / MUP RS (Ilustracija)

U okviru istrage postupanja pripadnika Policijske stanice Osmaci prema maloljetniku bošnjačke nacionalnosti, uhapšena su četiri policijska službenika te policijske stanice, saopštio je MUP RS.

"Isti su i suspendovani i protiv njih će biti pokrenut unutrašnji postupak", naveli su iz MUP-a RS.

Istakli su da Uprava kriminalističke policije MUP-a u saradnji sa Okružnim javnim tužilaštvom Bijeljina sprovodi istragu u vezi sa sumnjom da su izvršena krivična djela "Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja" i "Nesavjesan rad u službi".

Novinarstvo je profesija u kojoj stres nikad ne prestaje: Kada potražiti psihološku pomoć?

Novinarstvo je profesija u kojoj stres nikad ne prestaje: Kada potražiti psihološku pomoć?

Podsjetimo, Ajdin Jusić (2009) maloljetni dječak iz naseljenog mjesta Mahala, tvrdi da su ga policijski službenici MUP-a RS brutalno pretukli u policijskoj stanici Osmaci, zahtjevajući od njega da prizna navode o kojima ništa nije znao. Ajdinov otac Juso ogorčen je na pristup policijskih službenika RS i traži da se cijeli slučaj ispita.

Prema izjavama Ajdinovog oca, dječak je bio priveden na informativni razgovor, ali ne u svojstvu osumnjičenog.

"Međutim, umjesto da sa njim razgovaraju u mom prisustvu, službenici MUP-a RS odlučili su upotrijebiti nasilje kako bi iznudili priznanje od dječaka, odvodeći ga u odvojenu prostoriju", navodi otac Juso.

Otac tvrdi da mu je dijete (14) pretučeno u Policijskoj stanici u RS: Oglasili se MUP, Konaković...

Otac tvrdi da mu je dijete (14) pretučeno u Policijskoj stanici u RS: Oglasili se MUP, Konaković...

Ajdin je, kako tvrdi, bio izložen fizičkom nasilju policajaca koje je je ostavilo fizičke i emocionalne traume na njega: "Vezali su me lisicama, stavljali pištolj na sto, uvrtali mi ruke, obarali na pod, tražeći od mene priznanje za šta nisam kriv".

Pri povratku kući Ajdin navodi da se mnogo uplašio, tresao se i izgubio svijest, te je nakon toga zatražio medicinsku pomoć. Ovaj slučaj otvara pitanje o mogućim zloupotrema ovlasti službenika MUP-a RS i nasilju nad maloljetnicima. Djeca su posebno ranjiva skupina, kojoj bi trebalo pružiti zaštitu i podršku. Ostaje da se utvrdi da li je Ajdin postao žrtva sistema koji bi trebao pružati sigurnost, a cijeli slučaj ako se detaljno ne ispita može imati negativne reperkusije za Bošnjake u Osmacima i gubitak povjerenja u ovu instituciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije