Otac tvrdi da mu je dijete (14) pretučeno u Policijskoj stanici u RS: Oglasili se MUP, Konaković...

6
L. R.
Otac tvrdi da mu je dijete (14) pretučeno u Policijskoj stanici u RS: Oglasili se MUP, Konaković...
Foto: Radiosarajevo.ba/PrtScr / U toku istraga navoda da su policajci pretukli dijete

"Brutalnost pripadnika policije bosanskohercegovačkog entiteta Rs prema maloljetniku u Osmacima, prema njegovom i svjedočenju njegovog oca, dokaz je ostrašćenosti i brutalnosti entitetske policije kada su u pitanju Bošnjaci."

Izjavio je ovo danas Ramiz Salkić, zastupnik u Narodnoj skupštini navedenog, manjeg entiteta u našoj zemlji. 

Salkić je komentirao navode kako su policajci MUP-a ovog entiteta jučer, 22. augusta, u Policijskoj stanici Osmaci pretukli 14-ogodišnjeg dječaka tokom davanja izjave. 

Sjećanje na 1992.: "NE pucaj" - govorio je Jovan Divjak taj dan u Dobrovoljačkoj

Sjećanje na 1992.: "NE pucaj" - govorio je Jovan Divjak taj dan u Dobrovoljačkoj

"Ovdje je posebno simptomatično ispitivanje i zlostavljanje maloljetnika bez prisustva advokata ili staratelje, prema njegovom i svjedočenju njegovog oca, te pokušaj iznuđivanje priznanja prema želji policije.

Samo u ovoj godini svjedočili smo nizu napada i upućenih prijetnji prema Bošnjacima bez adekvatne reakcije policije. S druge strane svjedočimo brutalnosti i tendencioznom pristupu entitetske policije prema Bošnjacima. Sve ovo je posljedica nikad provedene reforme policije i kontinuiteta djelovanja policije Rs koji se veže za policijske strukture čiji su dijelovi presuđeni, pred Haškim sudom, da su počinili genocid nad Bošnjacima. Nacionalna struktura zaposlenih u MUP-u Rs nikad nije uspostavljena prema članu 97. entitetskog Ustava", smatra Salkić.

Naglašava kako na implementaciji ovog člana "nikada, dosljedno i principijelno, nisu insistirali predstavnici međunarodne zajednice, a posebno to nije činio OHR i visoki predstavnik čiji je primarni zadatak provođenje civilnog dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma": "Sve dok pripadnici takve policije pjevaju pjesme 'za krst časni, za Nemanjiće, za Obiliće', dok od 7.000 policajaca u MUP-u Rs imamo 330 Bošnjaka teško da možemo očekivati objektivan i nepristrasan rad, kao i stvaranje sigurnog okruženja za Bošnjake od strane ovakve entitetske policije.
Obaveza je državnih bezbjedonosnih agencija, ali i OHR-a, da se uključe u osiguravanje sigurnog okruženja za Bošnjake u ovom entitetu nakon napada u Višegradu, Bratuncu, prijetnji u Bijeljini, Doboju, zadnjeg zlostavljanja dječaka u Osmacima."

Ramiz Salkić
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Ramiz Salkić

Očito je, zaključio je on, da je "policija instrument u rukama vlasti u ovom entitetu za dalji pritisak na Bošnjake što ima za posljedicu osjećaj nesigurnosti po ličnu i kolektivnu bezbjednost Bošnjaka u ovom entitetu". Salkić je za sutra, 24. august, najavio da će upriličeti press konferenciju, zajedno s poslanikom Amirom Hurtićem na temu: Bezbjedonosna situacija u entitetu Rs, postupanje policije i položaj Bošnjaka.

A, slučaj je na današnjoj press konferenciji, nakon sjednice Vijeća ministara, komentirao i ministar vanjskih poslova naše zemlje Elmedin Konaković

"Mi smo vlast, mi smo vlada. Ja nisam za to da mi reagujemo izlascima na ulice, statusima na društvenim mrežama o temama za koje nosimo odgovornost. Kada je napadnut imam iz Prijedora, s ministrom [Nenadom] Nešićem sam reagirao isti dan - zna imam iz Prijedora kakve su bile naše institucionalne reakcije. U slučaju napada na zaposlenika Memorijalnog centra Srebrenica, direktno sam s tim čovjekom razgovarao i ponudio svaki vid pomoći, i tako je u svim slučajevima", ocijenio je on.

Govorio je pohvalno o ministrima Sevlidu Hurtiću i Nerinu Dizdaru, koji su "odmah bili na mjestu događaja i zajedno s nama koordinirali dešavanja na terenu. Za kraj je još rekao: "Osuđujemo, očekujemo reakcije i kazne, i želimo vidjeti ozbiljnost vlasti u RS koji treba da zaštiti sve ljude koji žive na toj teritoriji,"

Potom je govorio i ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić. Dao je zanimljivu opasku kako se napadi na povratnike ne bilježe u Doboju, Tesliću, Prijedoru, Srebrenici već u zajednicama gdje su povratničke zajednice male.

Podsjetio je i na slučaj nestale Jovanke Đurić, koja je nestala 30. jula, i zamolio MUP Tuzlanskog kantona da održi press konferenciju i informira nas šta rade na ovom slučaju. 

Velika potraga u Bosni i Hercegovini: Nestala Jovanka Đurić, jeste li je vidjeli?

Velika potraga u Bosni i Hercegovini: Nestala Jovanka Đurić, jeste li je vidjeli?

"Ja sam spreman otići u Drvar, Vareš, Lukavac, Srebrenicu, samo neka se izjasne ministri i direktori policija, da pokažemo da sistem stoji iza svakog čovjeka u BiH, jer ovo je već prevršilo svaku mjeru", kazao je Hurtić, poručivši kako se slučaj u Osmacima ne postoji zapisnik u policiji:

"Valjda ima kamera u toj Policijskoj stanici, da vidimo snimak, da je to dijete bilo tamo...samo da ne bude da baš u tom trenutku kamere nisu radile."

A, u međuvremenu su se o svemu oglasili i iz MUP-a bosanskohercegovačkog entiteta RS. Kako navode, radi se na utvrđivanju navoda prijave da su pripadnici Policijske stanice Osmaci nezakonito postupali prilikom uzimanja izjave od maloljetnog lica.

Ajdin Jusić (2009) maloljetni dječak iz naseljenog mjesta Mahala, tvrdi da su ga policijski službenici MUP-a RS brutalno pretukli u policijskoj stanici Osmaci, zahtjevajući od njega da prizna navode o kojima ništa nije znao. Ajdinov otac Juso ogorčen je na pristup policijskih službenika RS i traži da se cijeli slučaj ispita . Prema izjavama Ajdinovog oca dječak je bio priveden na informativni razgovor ali ne u svojstvu osumnjicenog. "Međutim, umjesto da sa njim razgovaraju u mom prisustvu, službenici MUP-a RS odlučili su upotrijebiti nasilje kako bi iznudili priznanje od dječaka, odvodeći ga u odvojenu prostoriju ." - navodi otac Juso. Ajdin je bio izložen fizičkom nasilju policajaca koje je je ostavilo fizičke i emocionalne traume na njega. -"Vezali su me lisicama, stavljali pištolj na sto, uvrtali mi ruke, obarali na pod, tražeći od mene priznanje za šta nisam kriv." - navodi Ajdin. Pri povratku kući Ajdin navodi da se mnogo uplašio, tresao se i izgubio svijest, te je nakon toga zatržio medicinsku pomoć. Ovaj slučaj otvara pitanje o mogućim zloupotrema ovlasti službenika MUP-a RS i nasilju nad maloljetnicima. Djeca su posebno ranjiva skupina, kojoj bi trebalo pružiti zaštitu i podršku. Ostaje da se utvrdi da li je Ajdin postao žrtva sistema koji bi trebao pružati sigurnost, a cijeli slučaj ako se detaljno ne ispita može imati negativne reperkusije za Bošnjake u Osmacima i gubitak povjerenje u ovu instituciju.

Posted by Kanal 21 on Tuesday, August 22, 2023

Kažu da je Policijska uprava Zvornik 23. augusta 2023. godine, oko 8.50 časova zaprimila prijavu od osobe inicijala J.J. da su policijski službenici Policijske stanice Osmaci 22. augusta 2023. godine, oko 8.30 sati, nezakonito postupili prilikom uzimanja izjave od maloljetnog lica.

"Policijski službenici su o događaju obavjestili Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini, pod čijim nadzorom se preduzimaju sve mjere i radnje u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja. MUP RS-a osuđuje svaki vid nasilničkog ponašanja, te u skladu sa tim, ukoliko se dokaže odgovornost policijskih službenika, sa istima će se postupiti u skladu sa zakonom, u smislu pokretanja disciplinske i krivične odgovornosti.

Istovremeno, neprimjerene su izjave pojedinih političkih zvaničnika iz reda bošnjačkog naroda koji ovaj događaj zloupotrebljavaju u dnevno-političke svrhe u cilju podizanja tenzija među građanima. Ministarstvo unutrašnjih poslova je opredjeljeno za zakonito postupanje policijskih službenika u skladu sa datim ovlašćenjima prema svim građanima RS, bez obzira kojem narodu pripadali", poručili su.

Šta kažu dječak i njegov otac?

Ajdin Jusić (2009) maloljetni dječak iz naseljenog mjesta Mahala, tvrdi da su ga policijski službenici MUP-a RS brutalno pretukli u policijskoj stanici Osmaci, zahtjevajući od njega da prizna navode o kojima ništa nije znao. Ajdinov otac Juso ogorčen je na pristup policijskih službenika RS i traži da se cijeli slučaj ispita.

Prema izjavama Ajdinovog oca, dječak je bio priveden na informativni razgovor, ali ne u svojstvu osumnjičenog.

"Međutim, umjesto da sa njim razgovaraju u mom prisustvu, službenici MUP-a RS odlučili su upotrijebiti nasilje kako bi iznudili priznanje od dječaka, odvodeći ga u odvojenu prostoriju", navodi otac Juso.

Ajdin je, kako tvrdi, bio izložen fizičkom nasilju policajaca koje je je ostavilo fizičke i emocionalne traume na njega: "Vezali su me lisicama, stavljali pištolj na sto, uvrtali mi ruke, obarali na pod, tražeći od mene priznanje za šta nisam kriv."

Pri povratku kući Ajdin navodi da se mnogo uplašio, tresao se i izgubio svijest, te je nakon toga zatražio medicinsku pomoć. Ovaj slučaj otvara pitanje o mogućim zloupotrema ovlasti službenika MUP-a RS i nasilju nad maloljetnicima. Djeca su posebno ranjiva skupina, kojoj bi trebalo pružiti zaštitu i podršku. Ostaje da se utvrdi da li je Ajdin postao žrtva sistema koji bi trebao pružati sigurnost, a cijeli slučaj ako se detaljno ne ispita može imati negativne reperkusije za Bošnjake u Osmacima i gubitak povjerenja u ovu instituciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije