Pročitajte saopćenje MUP-a RS kojim se 'poziva na dijalog' nakon napada na Bošnjake povratnike

0
Radiosarajevo.ba
Pročitajte saopćenje MUP-a RS kojim se 'poziva na dijalog' nakon napada na Bošnjake povratnike
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / MUP RS / Ilustracija

MUP RS pozvao je u saopćenju za javnost da se ne širi govor mržnje i da garantuju sigurnost svim građanima entiteta. Saopćenje dolazi nakon napada na Bošnjake povratnike u bh. entitetu RS.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova RS u skladu sa svojim nadležnostima preduzima sve potrebne mjere i radnje da stanje sigurnosti na području RS bude povoljno i garant smo sigurnosti svim građanima RS, bez obzira kojem narodu pripadaju", kažu iz MUP-a.

Podsjećaju, da se na području RS-a održavaju se javna okupljanja i događaji koji organizuju udruženja Bošnjaka (sijela za Bajrame, od strane Koordinacija bošnjačke zajednice i drugih bošnjačkih udruženja obilježava se Dan nezavisnosti BiH u lokalnim zajednicama, kao i drugi skupovi različitog karaktera) i da nikada nijedan nije zabranjen, niti su na ovim događajima evidentirani incidenti, prije svega jer su policijski službenici preduzeli sve potrebne mjere i radnje.

Ivica Puljić iz Amerike: 'Pored Dodika odgovorni su i njegovi hrvatski prijatelji i saveznici'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Pored Dodika odgovorni su i njegovi hrvatski prijatelji i saveznici'

“Policijski službenici po svakoj prijavi (bez obzira kojem narodu pripada žrtva ili izvršilac) postupaju u skladu sa Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima, Zakonom o krivičnom postupku i Zakonom o prekršajima RS. S tim u vezi, još jednom ponavljamo da se istraga u vezi sa krivičnim djelom „Razbojništvo“ nad porodicom Memišević u višegradskom selu Omeragići vodi pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo, Područna kancelarija Višegrad i da se u ovom predmetu i dalje preduzimaju mjere i radnje i uzimaju izjave svih lica koja se mogu dovesti u vezi sa izvršenjem ovog krivičnog djela protiv imovine.

U predmetu fizičkog napada na O.M. iz Bratunca, podsjećamo da su policijski službenici Policijske stanice Bratunac identifikovali tri maloljetna lica koja su po nalogu Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini saslušana na okolnosti učinjenog krivičnog djela „Teška tjelesna povreda“.

Kada je u pitanju postupanje policijskih službenika Policijske stanice Osmaci prema maloljetnom licu, bošnjačke nacionalnosti, ističemo da Uprava kriminalističke policije MUP-a u saradnji sa Okružnim javnim tužilaštvom Bijeljina provodi istragu u vezi sa sumnjom da su izvršena krivična djela „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“ i „Nesavjesan rad u službi“, te su u okviru te istrage lišena slobode četiri policijska službenika PS Osmaci. Isti su i suspendovani i protiv njih će biti pokrenut unutrašnji postupak.

Pet udruženja traži od EUFOR-a i NATO-a zaštitu povratnika u bh. entitetu RS

Pet udruženja traži od EUFOR-a i NATO-a zaštitu povratnika u bh. entitetu RS

U slučaju fizičkog napada na lice S.S. iz Zvornika koji se dogodio 03.09.2023. godine u Gornjoj Kamenici u saobraćaju, policijski službenici su u roku od nekoliko časova identifikovali i lišili slobode dva lica, B.J. i B.O. iz Zvornika na osnovu člana 204. Zakona o krivičnom postupku RS.

O svemu navedenom je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini pod čijim nadzorom se preduzimaju dalje mjere i radnje na dokumentovanju događaja. Napominjemo, da oštećeno lice do danas nije došlo u Policijsku stanicu da da izjavu u svojstvu oštećenog lica.

Iz svega ovog jasno prozilazi šta je sve urađeno kada su pitanju navodni „napadi na povratničku populaciju“, iako su ovo prije svega napadi na građane RS.

Oglasio se Ćamil Duraković i otkrio imena napadača na povratnika kod Zvornika

Oglasio se Ćamil Duraković i otkrio imena napadača na povratnika kod Zvornika

Pozvali su medije iz FBiH da "prestanu sa širenjem vjerske i nacionalne mržnje, jer stvaraju napetost i huškačku atmosferu".

"Svim zainteresovanim sugerišemo da se uključe u rad foruma za bezbjednost u lokalnim zajednicama i da na tim sastancima iznesu konstruktivne prijedloge kojima će doprinijeti statusu svih građana, pa i povratničke populacije o kojima navodno vode brigu", stoje u saopćenju MUP-a RS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije