Ugledni hrvatski profesor: Tito je još 1948. pokazao srednji prst Sovjetima

11
Radiosarajevo.ba
Ugledni hrvatski profesor: Tito je još 1948. pokazao srednji prst Sovjetima
Foto: Jutarnji.hr / Josip Broz Tito ih je kažnjavao

Izjave ambasadora Ruske Federacije u BiH Igora Kalabuhova po pitanju potencijalnog članstva Bosne i Hercegovine u NATO-u, brojni su u bh. javnosti shvatili kao prijetnju. No, reakcije su pristigle i iz svjetskih, ali i regionalnih medija. O Kalabuhovu, njegovim ciljevima, ali i odnosu bh. zvaničnika prema njemu pisao je i profesor prava i kolumnista portala Index Goran Vojković.

Kako piše Vojković na početku svog komentara – riječi Igora Kalabuhova nemoguće je okarakterisati kao bilo šta drugo nego ‘kao prijetnje ratnog huškača’.

"Veleposlanik, dakle osoba kojoj je posao i dužnost graditi dobre odnose između dvije države i brojnih naroda koje u njima žive, zloupotrebljava svoju funkciju i pred medijima otvoreno prijeti, prvo državi u kojoj je, Bosni i Hercegovini, pa onda i drugima, uključujući Hrvatsku", piše Vojković.

Dodik: "Neću odustati. Ne bojim se, krećem u novu fazu političke i svake druge borbe za RS"

Dodik: "Neću odustati. Ne bojim se, krećem u novu fazu političke i svake druge borbe za RS"

Podsjetimo, Kalabuhov je prije nekoliko dana u razgovoru za FTV rekao: "Ako BiH odluči biti članica bilo čega, to je unutarnja stvar. Ali druga stvar je naša reakcija. Na primjeru Ukrajine mi smo pokazali što očekujemo. Ako bude prijetnje, mi ćemo reagirati", citira ga Vojković.

Dodaje da je ovakva formulacija u doba krvave ruske agresije na Ukrajinu zapravo čista prijetnja.

No, Kalabuhov je u petak sa sličnim komentarima nastavio na Face TV-u.

"Da pretpostavim, recimo: BiH je postala članica NATO-a i Bruxelles odluči staviti tu nuklearne rakete usmjerene na Moskvu. Mi ćemo procjenjivati strateški situaciju i zato mislim da izlaz mora biti europski sistem, ne NATO", izjavio je tada.

Na pitanje voditelja zašto Rusiji “ne smetaju” okolne i susjedne zemlje koje su već dio NATO-a, odgovorio je: “Otkud vi znate da mi nemamo planove protiv Hrvatske, Mađarske, Poljske?”, navodi autor kolumne.

Zašto veleposlaniku Kalabuhovu već nije otkazano gostoprimstvo u BiH i zašto oko toga šute i HDZ BiH, Dragan Čović i ekipa?

"Druga priča te KGB-ove škole je izravno navođenje drugih država – to je ono spominjanje Hrvatske, Mađarske i Poljske. Želja da se izazove strah. Želja da se pokaže kako su oni “jaki” jer eto analiziraju, paze na prijetnje – a u biti sami prijete. Naravno da kod dijela građana to može izazvati nelagodu, kod nekih možda i strah, ali sve tri zemlje sasvim dobro znaju šta znači ruska čizma. Ono što govori Igor Kalabuhov je samo laprdanje jednog režima koji je pregazilo vrijeme, koji je pregazila historija i koji bi se sada vraćao u doba kada su mogli određivati sudbine drugih građana i drugih naroda. Imali smo takvog ovdje devedesetih, Slobodana Miloševića i njegovu politiku i svi znamo kako je to završilo", piše dalje Vojković.

Navodi da ostaje samo pitanje zašto veleposlaniku Kalabuhovu već nije otkazano gostoprimstvo u BiH i zašto oko toga šute i HDZ BiH, Dragan Čović i ekipa?

“Radi neformalne koalicije s Miloradom Dodikom?”, pita se Vojković, a prenosi N1.

Tito je još 1948. pokazao srednji prst Sovjetima

"Što se nas u Hrvatskoj tiče, podsjećamo veleposlanika, jedan Hrvat iz Zagorja je pokazao srednji prst Sovjetskom Savezu puno prije nego što je to postalo popularno. Kada povijesno gledamo Tita, uz naravno ulogu u antifašističkoj borbi, taj razlaz sa SSSR-om je zasigurno najpozitivnije što je politički napravio. To mu, naravno, ne opravdava uvođenje osobne diktature u Jugoslaviji, no učinilo nam je život podnošljivijim”, napisao je na kraju osvrta Vojković.

Za veleposlanika Igora Kalabuhova imao je još jednu poruku, onu Petra Petrovića Njegoša: “Kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije