Marinković-Lepić: Ministarstvo vanjskih poslova dužno je odgovoriti Kalabuhovu

1
Radiosarajevo.ba
Marinković-Lepić: Ministarstvo vanjskih poslova dužno je odgovoriti Kalabuhovu
Foto: Naša stranka / Mirjana Marinković-Lepić

Prijetnja ambasadora Ruske Federacije u BiH Igora Kalabuhova da BiH, ako uđe u NATO, mora biti spremna na rusku reakciju zabrinjava, ali ne iznenađuje – smatra Mirjana Marinković-Lepić, zastupnica Naše stranke u Parlamentu BiH.

Njenu poruku prenosimo u cijelosti:

"Međutim, ono što još više zabrinjava, ali i iznenađuje jeste neadekvatna reakcija domaćih vlasti, prije svih Ministarstva vanjskih poslova na čelu s ministricom Biserom Turković.

Dodik postavio ultimatum Trojki ili će ponuditi partnestvo SDA: Šta traži od Parlamenta BiH?

Dodik postavio ultimatum Trojki ili će ponuditi partnestvo SDA: Šta traži od Parlamenta BiH?

Sramotna je činjenica da su na izjavu ambasadora Kalabuhova rezolutnije reagovale pojedine ambasade nego naše Ministarstvo vanjskih poslova. Geopolitički odnosi u svijetu kao nikad do sad traže akciju, a Ministarstvo vanjskih poslova ne radi ni ono što mu je u opisu posla, a kamo li nešto preko toga. Podsjećam na tri tačke iz opisa dužnosti Ministarstva na osnovu kojih ono mora reagovati povodom izjave ruskog ambasadora:

- Predlaganje za utvrđivanja stajališta o pitanjima od interesa za vanjskopolitičke aktivnosti i međunarodni položaj BiH

- Praćenje stanja i razvoj međunarodnih odnosa BiH s drugim državama, međunarodnim organizacijama i drugim subjektima međunarodnoga prava i međunarodnih odnosa i o tome izvješćuje Parlamentarnu skupštinu BiH, Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH;

- Predlaganje Predsjedništvu BiH glede uspostave ili prekida diplomatskih ili konzularnih odnosa s drugim državama", navodi se u saopćenju Marinković-Lepić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije