Ugledna doktorica o radu prof. Gavrankapetanovića na čelu Opće bolnice

9
Radiosarajevo.ba
Ugledna doktorica o radu prof. Gavrankapetanovića na čelu Opće bolnice
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović

Doktorica Nada Koluder-Ćimić uputila je pismo o radu Opće bolnice na čelu sa doktorom Ismetom Gavrankapetanovićem.

Njeno pismo prenosimo u cijelosti.

"Prođe godina dana od kada je na čelo Opće bolnice 'Prim.dr. Abdulah Nakaš' došao Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović.

Prisjećam se. Bilo je to vrijeme potpune nesigurnosti, neizvjesnosti, egzistencijalnog straha koji se pojačavao sa brojem oboljelih, umrlih.

Vrlo brzo, već u prva tri mjeseca pandemije, spoznali smo da je korona dobrano urušila naš zdravstveni sistem, prije svega javno zdravstvo koje je nekoć imalo relativno kvalitetnu infrastrukturu.

Novi menadžment OB sa Ismetom Gavrankapetanovićem vrlo brzo uočava da još postoje otisci te društvene koristi i sudionici tih, sad već ostataka bolje prošlosti. Inicira se formiranje Senata OB kao najvišeg savjetodavnog tijela kojeg čine istaknuti zdravstveni profesionalci koji su dali veliki doprinos zdravstvenom sistemu našeg grada, kantona, entiteta, države, u ratu, ali i miru.

Ni malo ne pretjerujem ako ustvrdim da vrijeme pandemije jako podsjeća na ratna vremena, opći metež, polarizaciju društva. Naglo smo zaustavljeni u našoj životnoj dinamici, brzo smo mijenjali naše dosadašnje rutine.

Prof. dr. Nade Koluder-Ćimić - undefined

Foto: Privatni album: Prof. dr. Nade Koluder-Ćimić

Neprijatelj nevidljiv, jedinstven potpuno je iznenadio svijet raznolikim uticajima na zdravlje i zdravstveni sistem. Zatečeni globalnom prijetnjom nismo kao svijet u cjelini, pa ni kao država, entitet, kanton, lokalna zajednica bili ujedinjeni u borbi protiv virusa. Ipak, naučnici su se uvezivali pružajući informacije kojeg su bile podložne evaluaciji i promjenama. Na nama je bilo da ih slijedimo.

Prvom valu smo se oduprli zaključavanjem, samodisciplinom. Kraj prvog vala se nekako poklapa sa vremenom kojeg se prisjećam.Tada smo definitivno shvatili da živimo u sistemu iskrivljenih vrijednosti u kojem uglavnom vladaju nekompetentni ljudi, ignoranti struke, nauke što se negativno odrazilo i na društva u cjelini.

I zato dolazak Ismeta Gavrankapetanovic na kormilo druge po veličini zdravstvene ustanove u KS ulijevao je sigurnost, tim prije što su članovi Senata, iskusni zdravstveni profesionalci, dali bezrezervnu podršku svim uposlenicima OB. Nekako tada Općoj bolnici je naređeno da preuzme pacijente koji trebaju hospitalno liječenje. To zajedništvo i preuzimanje odgovornosti otvaranjem COVID odjeljenja u oktobru 2020. godine, ustrojavanje COVID timova, dodatno proširivanje COVID kapaciteta u borbi protiv koronavirusa, etabliranje dijagnostičkog i terapijskog protokola bio je najbolji odgovor na izazove, zapravo putokaz kako pomoći samom SEBI, svome GRADU I DRŽAVI.

Tako smo nastavili slušati bolesnog čovjeka, uživljavati se u njegovo emotionalno stanje, čak zauzimati poziciju i perspektivu bolesne osobe. Svojom brigom i znanjem ulivali smo nadu i njemu I SEBI samima.

Ovi redovi su posvećeni svima nama koji smo svojim časnim potezima i čistim rukama u sinergiji dali nemjerljiv doprinos. Brojevi usluga, pozitivni rezultati i zadovoljstvo pacijenata su impozantni. Ovo je zaista jedna afirmativna priča o znanju, stručnosti, osjećaju pripadanja jednom kolektivu, jednom cilju, humanosti, etičnosti, pravičnosti, saradljivosti, empatiji, čovječnosti.

Kao višedecenijskog kliničara, profesoricu infektoligije, senatoricu, volonterku koja je pripadala ovom časnom Timu, ovaj osvrt u nedavnu prošlost i saznanje o mnogim spašenim životima nadahnjuje, daje stvaralačku i kreativnu snagu i sa velikim zadovoljstvom tjera naprijed", navodi se u pismu doktorice Koluder-Ćimić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije