Udruženje žrtava genocida: "Raspolažemo informacijama da Ministarstvo pravde..."

1
Radiosarajevo.ba
Udruženje žrtava genocida: "Raspolažemo informacijama da Ministarstvo pravde..."
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Majke Srebrenice prate suđenje Ratku Mladiću

Udruženje žrtava i svjedoka genocida oglasilo se o, kako su rekli, dugogodišnjoj opstrukciji registracije presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove iz Haga od Ministarstva pravde BiH.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

"Raspolažemo informacijama da Ministarstvo pravde BiH ponovo odlaže odluku o registraciji presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove iz Haga i tako dodatno nastavi blokirati progon zločinaca u BiH.

Katolici širom svijeta danas obilježavaju Veliki petak

Katolici širom svijeta danas obilježavaju Veliki petak

Serg Brammertz, tužilac međunarodnog rezidualnog mehanizma,već nekoliko godina u izvještajima upozorava Vijeće sigurnosti UN o opstrukcijama i blokadama registracije pravosnažnih presuda MKSJ i Mehanizma u pravni sistem BiH.

Blokadama i opstrukcijama se pokušavaju zaštititi osudjeni ratni zločinci i osujetiti implementacija sadržaja presuda u pravosudni sistem BiH, te negirati naslijeđe Suda u Hagu. Predstavnici žrtava od početka rada suda u Hagu zahtjevaju da se pravosnažne presude i presuđene činjenice iz njih koriste u postupcima pred BH sudovima.

Također, blokiranjem registracije pravosnažnih presuda MKSJ i Mehanizma iz Haga u pravni sistem BiH, dodatno se kompromituje progon osoba koje se navode u pravosnažnim presudama MKSJ i Mehanizma.

S tim u vezi, iako su organizacije žrtva u kontinuitetu i saradnji sa državnim institucijama predavale tužilaštvima spiskove osoba koje su paralelno sa presudjenim zločincima od strane MKSJ učestvovale u zločinima i drugim inkriminirajućim radnjama, a što je bio zadatak svih tužilaštva, izostao je sveobuhvatni pristup i progon.

Posebno bi izdvojili spiskove osoba iz kriznog štabova tzv. srpske republike u BiH, koji se pominju u presudama Karadžić, Mladić, Brđanin i dr. a koje smo dostavili nadležnom tužilaštvu.

Pozivamo, Vijeće ministara i Ministarstvo pravde BiH da hitno ispoštuju zahtjev suda u Hagu te izvrše registraciju presuda MKSJ i Mehanizma", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije