Udruženje žrtava i svjedoka genocida: Banja Luka nije grad isključivo srpskog naroda

Radiosarajevo.ba
 Udruženje žrtava i svjedoka genocida: Banja Luka nije grad isključivo srpskog naroda
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija / Banja Luka

Iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida podsjetili su da je 28. februara 1992. godine tzv. Skupština Srpske Republike u Bosni i Hercegovini usvojila Ustav te paradržavne tvorevine.

Dodik: Banja Luka nikad nije bila šeher, više pripada Vučiću, nego Izetbegoviću

“Danas, 28 godina nakon usvajanja ovog Ustava, lideri entiteta u Bosni i Hercegovini koji se smatraju nasljednikom te paradržavne tvorevine, napadno i bezobrazno izjavljuju da je isti Ustav branio ne samo tu tvorevinu, već i njene građane. Međutim, i prema tom Ustavu svi oni bi trebali završiti u zatvoru. Čak i prema tom Ustavu, Banja Luka nije grad isključivo srpskog naroda, čak i prema tom Ustavu Bosna i Hercegovina je država sa međunarodno priznatim granicama, čak i po tom Ustavu izjave poput onih da BiH nije nikakva država su protivzakonite...”, naglasili su.

Dodali su da je taj Ustav samo mrtvo slovo na papiru.

“Stvarnost je, nažalost, mnogo gora:

preko milion protjeranih, preko sto hiljada ubijenih, preko trideset hiljada silovanih, preko pet stotina milijardi eura materijalnih gubitaka… Sve su to posljedice kojih se normalan treba stidjeti, a samo lud može slaviti”, zaključeno je u saopćenju Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije