! / Dodik: Banja Luka nikad nije bila šeher, više pripada Vučiću, nego Izetbegoviću

27. 02. 2020. u 11:59:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 625

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD Milorad Dodik izjavio je da u RS nema ni jedan plan za secesiju i da nije donijela ni jednu odluku te vrste.

„RS ima legitiman cilj da traži izvorni Dejton i izvorne nadležnosti. Razna mišljenja pa i moja o neodrživosti BiH nisu usamljena. Mnogi u svijetu misle da BiH nije održiva i da međunarodni intervencionizam nije obezbijedio stabilnost. Vidjeli ste juče da se nakon nastupa bošnjačkih političara pojavio visoki predstavnik koji je atablitrao ono što su oni rekli. To je vidljiva koalicija. Oni pokušavaju sve da urade kako bi pokazali da su RS i Srbija remetilački faktor. To je ostatak vremena iz godina rata u kojoj je satanizacija Srba uspješno provedena“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

Govoreći o jučerašnjim izjavama Bakira Izetbegovća o predsjedniku Srbije Aleksadru Vučiću, Dodik je rekao da su to izlivi mržnje prema RS, Srbima i Srbij što govori o stanju u BiH.

„To je pokušaj da se uruši Srbija jer smeta Izetbegoviću i ostalima zato što je stabilna pod rukovodstvom Vučića. Ako sklone Vučića u Srbiji, ona ulazi u višedecenijsku nestabilnost. Svojatanje Banja Luke kao šeher grada, Izetbegoviću služi za zamajavanje podanika. Ona nikada nije bila šeher niti će biti. Ona pripada srpskom narodu i RS. Banja Luka više pripada Vučiću nego Izetbegoviću. To je politika nastavka Islamske deklaracije Alije Izetbegovića koja je prihvaćena i od cijela međunarodne zajednice. To je politika u kojoj pokušaj ubistva Vućića u Srebrenici prođe nekažnjeno. Vučić je jučerašnjim nastupom u Beogradu pokazao da je faktor mira u regionu“, rekao je Dodik.

Poručio je da u RS ne žive politička nedonoščad kojima neko sa strane treba da govori kako da se ponašaju.

„To je sećijaška politika Sarajeva i Bakira Izetbegovića“, dodao je Dodik, prenosi Srpskainfo.

On je „izdajnicima srpskog naroda“ nazvao predstavnike SDS i PDP koji su juče u PS BiH glasali zajedno sa SDA o prestanku mandata članovima VSTV BiH.

„Na Domu naroda takav zakon neće proći. To je realizacija unitarističke politike iz Sarajeva. Moraju da prihvate da ovdje žive konstitutivni narodi. Kakav je Komšićev status u hrvatskom narodu? Imaginarne stvari o građanskoj BiH neće proći. Dio opozicije u RS pokazao je šta želi da uradi. Odustali su od zajedničkih zaključaka jer sam navodno glasao za neko pomilovanje u Predsjedništvu. Upravo suprotno, nisam želio da glasam za pomilovanje teroriste“, rekao je Dodik i najavio da će RS u budućnosti donijeti zaključke o povlačenju saglasnosti za formiranje VSTV BiH.

Naglasio je da nikada nije pozivao na rat, za razliku od Izetbegovića koji je rekao „da će uzeti oružje i ratom odbraniti ono što su stekli“.

„A onda Inzko govori o Miloradu Dodiku. Da, govorimo o crvenim linijama, ona je za RS pređena. Nećemo dozvoliti da se RS urušavaju njena prava“, poručio je Dodik.

Govoreći o prijetnjama bonskim ovlaštenjima koje je izrekao Valentin Inzko, Dodik je rekao da je to prošlo vrijeme.

„Kakva bonska ovlaštenja? On se pokazao kao izvršilac muslimanske politike u Sarajevu, Srbi nemaju povjerenja u njega. Visoki predstavnik se pokazao kao zlotvor srpskog naroda. Prijetilo se meni i rabije od strane snažnijih frajera od Inzka, kao što je Ashdown. Inzko urušava ustavni poredak BiH, ima duple aršine“, poručio je Dodik.

On je rekao da zaključci Narodne skupštine RS ostaju na snazi, a kada je riječ o zaključcima SDA kojima se traži krivična odgovornost predstavnika RS zbog zaključaka NSRS povodom odluke Ustavnog suda BiH, Dodik je rekao da je to bilo očekivano jer je SDA navikla da djeluje tako.

„Poručujem građanima da je RS stabilna i da nikakvog rata neće biti, kako izmišlja Izetbegović. Kako bi on to krenuo u rat? RS je sposobna i spremna zato što ima svoje ljude da se obrani političkim sredstvima. Svi Bošnjaci su dobodošli da žive u miru i saradnji sa nama“, rekao je Dodik.

NEMA KOMENTARA