Udruženje žrtava i svjedoka genocida: Prijetnje Benjamini Karić su napad i na naš suverenitet

4
Radiosarajevo.ba
Udruženje žrtava i svjedoka genocida: Prijetnje Benjamini Karić su napad i na naš suverenitet
Foto: Privatni album / Benjamina Karić

"Upućujemo iskrenu podršku gradonačelnici grada Sarajeva za hrabrost koju pokazuje u suočavanju s postupcima i prijetnjama koje je doživjela od strane gospodina Amira Gross Kabirija", saopćili su iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

"Njena predanost građanima Sarajeva i odlučnost da se suprotstavi uznemiravanju su izuzetno važni, a njena uvjerenost u pravnu državu Bosnu i Hercegovinu je inspirativna.

Niko nema pravo prijetiti gradonačelnici našeg glavnog grada, a posebno ne stranac kojem smo kao država ukazali gostoprimstvo koje je zloupotrijebio. Prijetnje gradonačelnici ne samo da su napad na nju lično, već predstavljaju i ozbiljnu prijetnju našem društvu i suverenitetu.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Takvi postupci ne samo da podrivaju temelje demokratskih vrijednosti na kojima počiva naša zemlja, već i izazivaju ozbiljnu zabrinutost u vezi s sigurnošću svih građana. Svako ponašanje koje ima za cilj zastrašivanje i prijetnje nositeljima javnih funkcija direktno ugrožava našu slobodu, stabilnost i demokratski poredak.

Očekujemo i vjerujemo da će nadležne institucije hitno i odlučno djelovati kako bi zaustavile ovakvo neprihvatljivo ponašanje. Država bi trebala biti mjesto gdje se poštuju zakoni i gdje se svi građani mogu osjećati sigurno, bez obzira na svoje političke uvjerenja ili izražavanje javnih stavova. Sloboda govora jeste najviši stepen dostignuća demokratije, međutim i sloboda govora ima svoje granice.

Amir Gross Kabiri poslao paket Benjamini Karić, sarajevska policija na mjestu događaja!

Amir Gross Kabiri poslao paket Benjamini Karić, sarajevska policija na mjestu događaja!

Ujedinjeni kao građani ove zemlje, moramo osuditi svaki oblik nasilja i prijetnji te se suprotstaviti svakom pokušaju narušavanja sigurnosti bilo koga u Bosni i Hecegovini. Ovo je vrijeme kada trebamo zajedno stajati u obrani naših demokratskih vrijednosti, slobode izražavanja i integriteta naše države.

Uvjereni smo da će zajednica stajati uz Vas u ovim izazovnim trenucima, prepoznajući Vašu posvećenost dobrobiti grada i njegovih građana. Neka Vam hrabrost bude svjetionik, a podrška koja Vam stiže neka bude poticaj da ostanete nepokolebljivi u Vašoj misiji", saopćeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije