Udruženje medijske industrije: 'Mjerenje gledanosti TV programa uskladiti sa najboljim standardima'

1
Radiosarajevo.ba
Udruženje medijske industrije: 'Mjerenje gledanosti TV programa uskladiti sa najboljim standardima'
Foto: Arhiv / Ilustracija / TV prijemnik

Udruženje medijske industrije (UMI), 26. septembra, održalo je sjednicu Skupštine udruženja i usvojilo niz važnih zaključaka.

Saopštenje Udruženja medijske industrije prenosimo u cijelosti:

"Na sjednici je razgovarano o brojnim aktualnim izazovima koji stoje pred cijelom medijskom industrijom Bosne i Hercegovine. Naglašeno je da bi cijela situacija mogla kulminirati u izrazito nepovoljnom pravcu ukoliko ne uslijede odlučne i neophodne akcije nadležnih institucija.

Dačić tvrdi: U utorak zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a o BiH

Dačić tvrdi: U utorak zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a o BiH

Skupština UMI-ja uvojila je sljedeće zaključke:

'Zahtjevamo od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine da u najkraćem roku poduzmu radnje iz svojih nadležnosti u pravcu ukidanja/izmjene Naredbe o mjerilima u zakonskom mjeriteljstvu i rokovima verifikacije i njoj pripadajući Aneks u kojem se među mjerila vremena koja podliježu obaveznoj verifikaciji dodaje i uređaj za mjerenje gledanosti TV programa tzv. peoplemetar'.

Urednik Žurnala: Dobili smo 70 SLAPP tužbi, imamo oko 50 aktivnih procesa

Urednik Žurnala: Dobili smo 70 SLAPP tužbi, imamo oko 50 aktivnih procesa

'Zahtjevamo od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine da u najkraćem roku poduzmu radnje iz svojih nadležnosti kako bi se mjerenje navika TV gledalaca, odnosno mjerenje gledanosti TV programa uskladilo sa najboljim evropskim i svjetskim praksama i standardima.'

Zahtjevamo i insistiramo da sve nadležne institucije pristupe hitnom rješavanju novonastale situacije, da donesu neophodne odluke i akte u oblasti mjerenja TV gledanosti kako ne bi stradala cjelokopna medijska industrija Bosne i Hercegovine i kako ne bi došlo do ugrožavanja preko 5.000 radnih mjesta'.

Udruženje medijske industrije (UMI) institucijama Bosne i Hercegovine stavlja na raspolaganje svoje resurse i nudi stručnu pomoć kako bi se u što kraćem roku pronašla najadekvatnija rješenja za prevazilaženje trenutne situacije.

UMI podsjeća da je trenutna situacija kulminirala nakon što je Institut za mjeriteljstvo BiH van snage stavio Odluku o primjeni Zakona o mjeriteljstvu i Pravilnik o imenovanim mjeriteljskim laboratorijima u postupku imenovanja laboratorija koji se primjenjivao posljednjih godina. Ipak, uzroci problema su mnogo stariji.

Krajem 2012. godine državni Institut za mjeriteljstvo je donio naredbu po kojoj se proglasio nadležnim za pitanja mjerenja gledanosti TV programa u BiH, protivno najboljoj europskoj i svjetskoj praksi.

Apel zapadnim ambasadorima: "Osudite pokušaj gušenja slobode medija od strane režima u Podgorici"

Apel zapadnim ambasadorima: "Osudite pokušaj gušenja slobode medija od strane režima u Podgorici"

Tako je mjerilo navika TV gledalaca proglašeno mjerilom vremena. Tadašnji direktor Instituta donio je naredbu o mjerilima u zakonskom mjeriteljstvu koja je prouzrokovala potpuni haos na medijskom tržištu.

Udruženje medijske industrije je udruženje oglašivačkih agencija i elektornskih medija osnovano, između ostaloga, sa ciljem da se osiguraju najkvalitetniji mogući podaci o gledanosti TV programa / slušanosti radio programa, koji će u potpunosti zadovoljiti potrebe svih korisnika ove vrste podataka.", navodi se u saopštenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije