Apel zapadnim ambasadorima: "Osudite pokušaj gušenja slobode medija od strane režima u Podgorici"

0
Radiosarajevo.ba
Apel zapadnim ambasadorima: "Osudite pokušaj gušenja slobode medija od strane režima u Podgorici"
Srpskainfo / Podgorica

Uredništvo RTV Podgorica obratilo se zapadnim ambasadama i diplomatama, apelujući na njih da javno osude kontinuirane pritiske i gušenje slobode medija koje sprovodi režim u Podgorici i njima bliske NVO.

Pismo Uredništva prenosimo u cijelosti:

"Poštovane ekselencije,

Teška nesreća u BiH: U sudaru automobila i kamiona poginulo dijete

Teška nesreća u BiH: U sudaru automobila i kamiona poginulo dijete

Pritisci režima na RTV Podgorica počeli su danom njenog osnivanja. I nova vlast u Glavnom gradu je, kao svoj najvažniji cilj, postavila gušenje jedine televizije u Crnoj Gori koja nije pod kontrolom režima, nerijetko javno prijeteći našim urednicima i novinarima revanšizmom, disciplinovanjem i gubitkom posla. Pritisci, neutemeljene ocjene o "širenju govora mržnje", uvrede i etiketiranja kojima su posljednjih sedmica izloženi urednici i novinari Gradske televizije od strane režima, njemu bliskih medija i NVO, pojačani su 12. Jula, optužbama najprije Nove srpske demokratije, a onda i ostalih stranaka režima, da je Gradska TV "neprofesionalna", "pristrasna" i da "širi govor mržne". To se poklapa sa odlukom Uredništva naše televizije da dan ranije, 11. jula ove godine, Cvijetom Srebrenice u uglu ekrana i na reverima naših novinara obilježi 28 godina od genocida u Srebrenici.

Intenzitet napada i pritisaka režima na Gradsku TV posebno je pojačan nakon što je režim u Podgorici najavio nezakonitu smjenu Savjeta RTV Podgorica i, po skraćenom postupku, na njihovo mjesto instaliranje njemu poslušnih pojedinaca. Režimu u tome pomaže NVO Medija centar, čiji je direktor Goran Đurović, inače suprug ministrake u tehničkom mandatu Ane Novaković Đurović, koji, kao neformalni konsultant i saradnik režima u pisanju spornih i nezakonitih izmjena postojećih akata o osnivanju RTV Podgorica, pokazuje neskrivenu ambiciju da lično preuzme Savjet ili čelno mjesto u našem mediju. Dokaz su i pojedini predloženi uslovi za izbor novog Savjeta, potpuno prilagođeni i usklađeni sa referencama Gorana Đurovića i njegovim Medija centrom. Podsjećamo, riječ je o licu koje se svojevremeno na sličan i veoma sporan način dočepalo mjesta člana Savjeta RTCG, sa kojeg je nezakonito uticalo na uređivačku politiku, mijenjalo postojeća zakonska rješenja i norme, te iniciralo više nezakonitih odluka i smjena, kasnije oborenih na sudu. Đurovićeva samovolja i staljinistički odnos prema menadžmentu i urednicima RTCG poreske obveznike ove zemlje koštali su nekoliko stotina hiljada eura.

BH novinari: Mediji u BiH nemaju adekvatno razvijene interne mehanizme zaštite zaposlenika

BH novinari: Mediji u BiH nemaju adekvatno razvijene interne mehanizme zaštite zaposlenika

Poštovani,

s obzirom na to da pomenuti napadi na Gradsku TV dolaze od strane režima koji ne poštuje Ustav i zakone ove zemlje, niti pravosnažne sudske presude (koje javno ismijavaju), njihovi svakodnevni pritisci, prijetnje silom i smjenama izazivaju strah i uznemirenje kod naših novinara i urednika i ometaju ih u profesionalnom radu. U tom smislu, još jednom apelujemo da iskoristite autoritet koji imate i stanete u odbranu slobode nezavisnih medija i jedine crnogorske televizije koja nije u stranom vlasništvu i pod kontrolom režima.

Obilježen Svjetski dan slobode medija ispred Vječne vatre

Obilježen Svjetski dan slobode medija ispred Vječne vatre

Cijenili bismo vaše napore da crnogorskoj javnosti predstavite svoj stav o pokušaju režima da uguši slobodu medija, slobodno mišljenje i govor.

"Crna Goro, dijelimo tvoju ljubav prema slobodi", poručeno je 2020. godine iz Ambasade SAD u Podgorici.

Možda je ovo prava prilika da to pokažete!", stoji u pismu Uredništva RTV Podgorica, prenosi portal gradski.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije