Protest protiv zakona o kleveti u Banjoj Luci: 'Sloboda govora nije zločin'

1
Fena
Protest protiv zakona o kleveti u Banjoj Luci: 'Sloboda govora nije zločin'
Foto: Twitter / Protest protiv zakona o kleveti u Banjoj Luci

Nemojte podići ruku za ovakav sraman zakon, poručili su zastupnicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske učesnici okupljanja na Trgu krajine u Banjoj Luci, nakon čega su se u mirnoj šetnji uputili ka Narodnoj skupštini koja će danas razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a kojim se kriminalizira kleveta.

Predsjednik Kluba novinara Banja Luka Siniša Vukelić je u obraćanju okupljenim građanima kazao da je ovo pitanje slobode svakog pojedinca u RS-u.

"Ako ovo prođe na glasanju u četvrtak, šta možemo očekivati sljedeći put? Da nam oduzmu slobodu kretanja, da nam oduzmu pravo na liječenje, ili bilo koje drugo ustavom zagarantovano pravo i slobodu. Zato moramo danas jasno i glasno poručiti narodnim poslanicima 'nemojte podići ruku za ovakav sraman zakon' ", istaknuo je Vukelić.

Vozači, naoružajte se strpljenjem: Duga kolona na magistralnom putu Žepče - Zenica

Vozači, naoružajte se strpljenjem: Duga kolona na magistralnom putu Žepče - Zenica

Kaže da ovaj zakon neće donijeti Narodna skupština, već svaki narodni zastupnik u većini, imenom i prezimenom, koji podigne ruku i pritisne "da“.

"Zato je svako od vas pojedinačno odgovoran, a ne kao kolektivno tijelo", poručio je Vukelić poslanicima.

Protest protiv zakona o kleveti u Banjoj Luci
Foto: Twitter : Protest protiv zakona o kleveti u Banjoj Luci

Po njegovim riječima, namjerno iskrivljuju činjenice kada kažu "ovakav zakon postoji u EU“.

"Da, postoji u nekim zemljama, ali u tim zemljama pravosuđe nije pod političkom kontrolom, u tim zemljama novinari ne idu u zatvor.  Kad kažu smanjili smo novčane kazne i izbacili smo uvredu. Da, tačno, ali nije suština u novčanim kaznama. Suština je u krivičnom progonu. On može trajati u ovoj zemlji i do pet godina". naglasio je Vukelić.

Kaže da ovo nije borba za klevetu, "pravi novinari se bore protiv klevete“.  

Protest protiv zakona o kleveti u Banjoj Luci
Foto: Twitter : Protest protiv zakona o kleveti u Banjoj Luci

"Kleveta je već sankcionisana postojećim zakonom protiv klevete koji postoji u građanskoj parnici. Oni koji žele da nam podmetnu da se mi borimo za dezinformacije, laži i klevetu. Ne, mi se borimo protiv ovakvog načina koji oni žele postaviti da nas krivično progone, oduzimaju pasoš i sprečavaju kretanje ukoliko se protiv vas pokrene krivični postupak", naveo je Vukelić.   

Za istinu bez okova, javni interes iznad svega. Sloboda govora nije zločin, mišljenje nije zločin", istaknuo je na kraju Vukelić.

Sjednica Narodna skupština RS na kojoj bi trebao biti razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS zakazana je za 10:00 sati.

Protest u Banjaluci zbog najave uvođenja klevete u Krivični zakon RS.

Posted by Detektor.ba on Monday, July 17, 2023

Od kada je Vlada RS utvrdila ovakav nacrt zakona uslijedile su kritike i negativne reakcije novinara, domaće javnosti, ali i međunarodnih organizacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije