Udruženje građana "Bjelava" Foča ne odustaju od zahtijeva, žele sjednicu

1
Radiosarajevo.ba
Udruženje građana "Bjelava" Foča ne odustaju od zahtijeva, žele sjednicu
Udruženje građana "Bjelava" Foča / Građani ustrajni u svojim zahtjevima

Predstavnici Udruženja građana „Bjelava“ iz Foče danas su se sastali sa Srđanom Draškovićem, predsjednikom Skupštine opštine Foča na kojem je UG „Bjelava“ predalo ponovljeni zahtjev za zakazivanje tematske sjednice na temu „Problematika izgradnje mHE na slivu rijeke Bjelave“ koje je zvanično podržalo još šest udruženja građana registrovanih u toj općini.

Predsjednik SO Foča je obećao da će sutra na sjednici kolegijuma SO Foče, čiji je dnevni red već prethodno usvojen, pod tačkom Razno izložiti zahtjev UG “Bjelava” i da će predložiti odobravanje Zahtjeva.

"Podsjećamo da su građani Foče 15.07.2020. god., na osnovu peticije koju je potpisalo 3.000 građana Foče izražavajući duboko nezadovoljstvo i protivljenje planiranoj izgradnji mHE na rijeci Bjelavi, prvi put predali zahtjev za zakazivanje tematske sjednice. Umjesto tematske sjednice, kolegijum SO Foča je tada alternativno odobrio tačku dnevnog reda na redovnoj Sjednica Skupštine Opštine Foča koja je bila zakazana 01.10.2020.godine", navodi se u saopćenju Udruženja.

Navedena sjednica je otkazana zbog nedostatka kvoruma, a iz istog raloga je propao pokušaj zakazivanja naredne sjednice, tako da je prethodni saziv SO Foča završio svoj rad bez održavanja sjednica u posljednja 3 mjeseca mandata.

"Napominjemo, da je u međuvremenu prethodni načelnik Radisav Mašić bez odluke Skupštine Opštine Foča proslijedio pozitivno mišljenje na Studiju ekonomske opravdanosti za MHE „Bjelava“ Foča, iako je MUP RS podnio krivičnu prijavu Okružnom tužilaštvu u Trebinju protiv investitora zbog nezakonitih radnji vezano za izgradnju MHE u slivu rijeke Bjelave. Smatramo da je prethodni Načelnik Opštine ovo mišljenje dao suprotno Zakonu o lokalnoj samoupravi RS koji propisuje da su organi jedinice lokalne samouprave Skupština opštine i načelnik. Duboko vjerujemo da je novi saziv SO Foča prepoznao ozbiljnost problema nelegalnih radova u slivu rijeke Bjelave i nadamo se da će na zadovoljstvo i interes svih građana Foče odobriti ovaj zahtjev”, poručuju predstavnici UG “Bjelava”.

Podsjećaju da je investitor izašao na teren u martu prošle godine, za vrijeme trajanja vanredne situacije uzrokovane virusom COVID 19, i bez ikakve dozvole započeo radove na izgradnji malih hidrocentrala na lokalitetima Bjelava, Velika i Mala Bjelava.

"STOP IZGRADNJI MHE! SAČUVAJMO RIJEKE FOČE", istakli su u saopćenju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije