Bitka za naše rijeke: Građani poručuju da neće odustati od Kruščice i Neretvice

Fena
Bitka za naše rijeke: Građani poručuju da neće odustati od Kruščice i Neretvice
Foto: Fena / Ilustracija

Mještani naselja Kruščica, u blizini Viteza, najavili su da su spremni i na ponovne prosvjede, nakon što su investitori objavili da ne odustaju od izgradnje mini hidorelektrane na rijeci Kruščici.

U organizaciji Ministarstva prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova Srednjobosanskog kantona (SBK), u Travniku je u srijedu održana rasprava o izdavanju okolišne dozvole za mini hidroelektranu "Kruščica 1", čiji investitor je tvrtka "Genaa" d.o.o. iz Viteza.

Predsjednica Mjesne zajednice Kruščica Tahira Tibold podsjetila je da su prethodnih godina dodijeljene koncesije za izgradnju dvije mini hidroelektrane na rijeci Kruščici, zbog čega su mještani, uz prosvjede tijekom 2017. i 2018. godine, započeli i pravni proces.

"Oni sada počinju sve iz početka, jer im je sud poništio urbanističku, građevinsku i okolišnu dozvolu. Oni ne odustaju i idu dalje, ali ne odustajemo ni mi i nećemo im dati da prođu. Voda je nama život, a oni je uzimaju", kazala je Tibold novinarima.

Direktorica firme "Genaa" d.o.o. Vitez Adisa Balić potvrdila je novinarima da ova kompanija ne odustaje od izgradnje mini hidroelektrane na rijeci Kruščici, ističući da ona neće naštetiti okolišu.

Borba i za Neretvicu

Raspravljalo se i o Neretvici na općinskom Vijeću Konjic na tematskoj sjednici o izgradnji mHE na rijeci Neretvici, te je donijesen Zaključak kojim se preporuča investitoru (Elektroprivredi BiH), udruženjima i građanima općine Konjic da ne poduzimaju nikakve radnje koje bi izazvale bilo kakve konflikte ili narušilo međuljudske odnose.

Kako Fena saznaje od predstavnika Građanske inicijative "Pusti me da tečem", kao jedne od zainteresiranih strana za spas rijeke Neretvice, ali i drugih rijeka Bosne i Hercegovine, na tematskoj sjednici OV-a održanoj u srijedu u Konjicu, predstavnici mjesnih zajednica općine Konjic, različite udruge građana te ekološke udruge iskoristili su priliku da se očituju o izgradnji minihidroelektrane.

Na sjednici su se obratili i vijećnici, te predstavnici JP Eelektroprivrede BiH, Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Agencije za vodni sliv Jadranskog mora.

Građani su informirali Općinsko Vijeće o postojanju sumnje u regularnost postupka dodjele dozvola za izgradnju mHE i tražili od tog Vijeća da u okviru svojih ovlaštenja postupi u skladu s predstavljenim podatcima i zaštiti interese građana.

Stoga je Općinsko Vijeće imenovalo i Povjerenstvo koje će usuglasiti zahtjeve građana s mjesnog područja u vezi izgradnje mHE na slivu rijeke Neretvice te na temelju utvrđenih činjenica u roku od petnaest dana dostaviti izvješće ovom vijeću.

Grupa građana okupljena u inicijativi „Pusti me da tečem“ podsjeća kako je Općinsko vijeće Konjic krajem februara ove godine donijelo Zaključak kojim se između ostalog daje preporuka investitoru (Elektroprivreda BiH) za zaustavljanje radova na izgradnji mHE, dok se po ovom pitanju ne organizira tematska sjednica u ožujku ove godine. Suprotno navedenom, izvođač je, podsjetili su, pokušao nastaviti radove.

Prema podacima Koalicije za zaštitu rijeka, koja okuplja nekoliko bh. organizacija za zaštitu okoliša, u BiH je do sada izgrađeno 106 malih hidroelektrana, dok je planirana izgradnji dodatnih 340.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije