Udruženje BH novinari uputilo javni protest VSTV-u

Radiosarajevo.ba
Udruženje BH novinari uputilo javni protest VSTV-u
Foto: Radiosarajevo.ba / VSTV

Udruženje BH novinari uputilo je protestno pismo zbog neprofesionalne i institucionalno nedopustive komunikacije sa novinarima i medijima u BiH, uključujući i personalne komentare članova VSTV-a putem društvenih mreža na novinarska pitanja o događajima od značaja za javnost.     

Ružica Jukić preživjeloj žrtvi s tuzlanske Kapije: Ti si jedan kreten!

Da su predstavnici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine izgubili kompas za svaku odgovornost prema građanima koji ih financiraju, odnosno bosanskohercegovačkoj javnosti, odavno je jasno. No, ono što zadnjih dana čini potpredsjednica ove institucije Ružica Jukić je skandal koji bi u nekom uređenijem društvu zahtijevao, u najmanju ruku, hitnu ostavku.

UO BH novinara ocjenjuje nedopustivim uskraćivanje informacija novinarima nakon jučerašnje sjednice VSTV-a, na kojoj su imenovani dvoje zamjenika glavne državne tužiteljice i donesene odluke od javnog interesa. Takvo postupanje je profesionalno neprihvatljivo, te predstavlja direktno kršenje društvenih i pravnih normi o transparentnom djelovanju VSTV-a i blagovremenom informiranju javnosti o radu ove institucije, navodi se u saopćenju. 

"Podsjećamo vas kako je uskraćivanje informacija medijima nedopustivo demonstriranje institucionalne i pravosudne sile nad novinarima, poduzeto s namjerom da se ograniči pravo na slobodu izražavanja i oteža pristup javnim informacijama u posjedu VSTV-a. Usputno obavještavanje novinara kako će 'na društvenim mrežama' dobiti odgovore na pitanja postavljena u zvaničnim prostorijama VSTV-a je derogiranje vrijednosti i profesionalnog integriteta novinarske i pravosudne profesije, odnosno, ciljano spuštanje zvanične komunikacije na nivo privatnih mišljenja, 'online ulice' i neumjesnih komentara, kako bi bila lišena javnog značaja i potrebnog utjecaja", navodi se u saopćenju. 

"Kao članovi Upravnog odbora BH novinara ostali smo zatečeni vokabularom, kvalifikacijama i uvredama koje su Ružica Jukić, potpredsjednica, i Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, izrekli o novinarima i medijima putem društvenih mreža ili autorskih tekstova. Na meti ključnih ljudi VSTV-a nedavno su se našli novinari BIRN –a, a ranije su to bili novinari Žurnala i Oslobođenja, FTV, kao i brojnih drugih medija", navodi se.

"Ovom prilikom nećemo, iz pristojnosti, ponavljati epitete koje ste koristili obraćajući se novinarima direktno, putem Facebooka i Twittera ili kroz tradicionalne medije. Cijenjena gospodo, to je jezik ulice koji nema mjesta u ozbiljnoj javnoj komunikaciji! Zbog toga od vas - članova VSTV-a, a prije svih potpredsjednice Jukić i predsjednika Tegeltije - rezolutno zahtijevamo da takve sadržaje uklonite, a vlastite nesporazume ili profesionalne  zamjerke medijima rješavate legitimnim pravnim sredstvima koja imate na raspolaganju. 

Također, javno zahtijevamo da komunikaciju sa novinarima i medijima svedete u okvire profesionalnih pravila, pristojnosti i uljudnosti, uvažavajući potrebe medija i pravo javnosti da bude na vrijeme informirana o pitanjima od značaja za rad VSTV-a, zakonito postupanje pravosuđa i funkcioniranje pravne države u cjelini", naveli su iz Udruženja BH novinari.

Mujačić: Sjećam se tog muka, tame i trenutaka poslije kada su se začuli jauci

Tog kobnog 25. maja 1995. godine, Adnan Mujačić je s prijateljem krenuo na tuzlansku Kapiju. Kapija je sve do tada bila mjesto susreta stotina mladih Tuzlaka. Samo 15 minuta nakon što je došao na Kapiju pala je granata i ubila 71 osobu, a više od 200 ih ranila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije