Skandal / Ružica Jukić preživjeloj žrtvi s tuzlanske Kapije: Ti si jedan kreten!

17. 10. 2019. u 16:30:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 330

Da su predstavnici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine izgubili kompas za svaku odgovornost prema građanima koji ih financiraju, odnosno bosanskohercegovačkoj javnosti, odavno je jasno.

No, ono što zadnjih dana čini potpredsjednica ove institucije Ružica Jukić je skandal koji bi u nekom uređenijem društvu zahtijevao, u najmanju ruku, hitnu ostavku.

Piše: Faruk Vele

Osim što je kolegu Admira Muslimovića, novinara cijenjenog BIRN-a na društvenim mrežama nazvala 'gestapovcem' (!) samo zato jer je (što mu je posao) od nje tražio da mu kaže da li ima dokaze za svoju šokantnu tvrdnju o mogućem rušenju VSTV-a, Jukić je u svojim nervoznim nastupima u javnosti otišla i korak dalje - vrijeđajući preživjele žrtve tuzlanske Kapije! 

Tako je odnos Jukić prema svim neistomišljenicima dobro iskusio i Adnan Mujačić, čovjek koji je kobnog 25. maja 1995. godine preživio masakr na Tuzlanskoj kapiji i koji i danas od te granate ima gelere u tijelu. Naime, samo 15 minuta nakon što je Mujačić tragične večeri došao na Kapiju, pala je granata i ubila 71. osobu, a više od 200 ih ranila. 

Mujačić: Sjećam se tog muka, tame i trenutaka poslije kada su se začuli jauci

Nakon što je na društvenim mrežama iznio kritike na njezin rad, potpredsjednica VSTV-a je brutalno odgovorila Tuzlaku:

"Ti si jedan kreten, koji je neupućen! Uvijek sam davala izjavu novinarima, ali danas nisam imala dozvolu Vijeća", napisala je Krešić u privatnoj poruci Mujačiću.

Mujačić je to dokumentirao fotografijom spornog sadržaja.

Jukić se, naravno, zasad nije oglašavala o ovom potezu (za razliku od slučaja sa Muslimovićem), ali svakako da bi o ovakvom odnosu prema novinarima i građanima, pri tome još žrtvama, svoj stav morao zauzeti i Ured disciplinskog tužioca. 

Upravo zahvaljujući raznim "potkivanjima" i drugim skandalima koji nailaze na zgražanje u našem društvu, čelništvo VSTV-a u posljednje vrijeme čini sve suprotno od onog što je osnovna misija te institucije: da osiguravanjem nezavisnog, nepristranog i profesionalnog pravosuđa u BiH, VSTV BiH omogućava jednak pristup pravdi i jednakost svih građana pred zakonom.

KOMENTARI (3)