Udruženja žrtava traže hitnu reakciju: Presuđeni ratni zločinac u biračkom odboru u Bratuncu

0
Radiosarajevo.ba
Udruženja žrtava traže hitnu reakciju: Presuđeni ratni zločinac u biračkom odboru u Bratuncu
Foto: Fena / CIK BiH / Ilustracija

Udruženja žrtava i svjedoka genocida, Udruženje "Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa" i Udruženje "Žena Podrinja" uputili su danas 2. augusta zahtjev Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine za povjeru i uklanjanje presuđenih ratnih zločinaca iz izbornog procesa.

Njihovu reakciju prenosimo u cijelosti:

"Na osnovu informacija iz medija da je osoba Mlađenović Najdan, presuđena za počinjeni ratni zločin pred sudom BiH, imenovana za zamjenika predsjednika biračkog odbora opštine Bratunac, molimo vas da, shodno članu 1.7.b Izbornog zakona BiH, koji glasi:

Požar na deponiji kod Kladnja: Odbijen zahtjev za angažovanje helikoptera OSBiH

Požar na deponiji kod Kladnja: Odbijen zahtjev za angažovanje helikoptera OSBiH

'Nijedna osoba koja je osuđena od strane bilo kojeg međunarodnog ili domaćeg suda za zločin genocida, zločine protiv čovječnosti ili ratne zločine ne može se kandidovati na izborima niti obavljati bilo koju izbornu, imenovanu ili drugu dužnost', istog uklonite iz biračkog odbora opštine Bratunac.

Zahtijevamo da se hitno izvrše provjere za svih 6000 osoba koje su se prijavile na oglas Centralne izborne komisije i pozivamo nadležne institucije, sudove, tužilaštva, ministarstva unutrašnjih poslova i agencije za sprovođenje zakona da odmah omoguće podršku i pomoć CIK-u u realizaciji provjera osoba koje će učestvovati u izbornom procesu.

Nadamo se da se ovakvi propusti u budućnosti neće dešavati", poručuju u saopćenju Udruženja žrtava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije