Učenici s Balkana mogu besplatno upisati srednju školu u Turskoj

5
Anadolija
Učenici s Balkana mogu besplatno upisati srednju školu u Turskoj
Foto: Fena / Protokol potpisan u junu

Učenici iz šest balkanskih zemalja mogu po završetku osnovne škole od ove godine pohađati međunarodne srednje stručne i tehničke škole u Republici Turskoj uz osiguran smještaj, stipendiju, zdravstveno osiguranje i druge pogodnosti, javila je Anadolu agencija.

Program je kreiran za učenike iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Prijave će trajati od 12. do 19. septembra. Pismeni dio ispita će biti održan 22. septembra, a usmeni od 22. do 23. Rezultati će biti objavljeni 24. septembra, a početak školovanja je od 17. oktobra.

Negativni trend odlaska: Zbog iseljavanja stanovništva školama u BiH prijeti zatvaranje

Negativni trend odlaska: Zbog iseljavanja stanovništva školama u BiH prijeti zatvaranje

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Zainteresirani sva dodatna pitanja mogu poslati na mail: info@turkiyeburslari.gov.tr ili se obratiti Uredu savjetnika za obrazovanje u Ambasadi Republike Turkiye u Sarajevu.

Protokol kojim je učenicima s Balkana omogućeno da pohađaju neku od sedam srednjih škola u Turskoj potpisali su u junu ove godine Ministarstvo obrazovanja i Ministarstvo kulture i turizma te Direkcija za dijasporu i srodne zajednice Republike Turske.

Oko 60 učenika iz navedenih država moći će u šest turskih gradova upisati međunarodne srednje škole Anadolu u Ankari, Balikesiru, Bursi, Konyi, Orduu i dvije škole u Istanbulu.

Radi se o renomiranim srednjim školama iz oblasti prehrambenih tehnologija (Ankara), rudarskih tehnologija (Balikesir), tehnologije mašinskog dizajna (Bursa i Istanbul – Bahcelievler), tehnologije obnovljive energije (Istanbul – Besiktas), tehnologije industrijske automatizacije (Konya) i elektrotehnike i elektronike (Ordu).

Ove srednje škole u Turskoj mogu upisati učenici iz navedenih balkanskih država rođeni poslije 1. januara 2006. godine, koji nisu državljani Turske i čiji roditelji nemaju dvojno državljanstvo koje uključuje tursko.

"Nastavljamo sa zajedničkim naporima da obezbijedimo kvalitetno obrazovanje", rekao je nakon potpisivanja protokola u junu ove godine turski ministar obrazovanja Mahmut Ozer.

Kako je kazao, sada djeca i mladi iz zemalja koja su u njihovom srcu mogu doći u ove škole i dobiti stručno obrazovanje a istovremeno će dati veoma važan doprinos Turskoj u javnoj diplomatiji na duge staze.

"Važan je i dosadašnji uspjeh učenika i preferiramo da to budu oni koji su osnovnu školu završili s najmanje 70 poena u sistemu ocjenjivanja na sto bodova. Također, ovo se odnosi na učenike koji su osnovnu školu završili prije ne više od dvije godine", ranija je izjava savjetnika za obrazovanje u Ambasadi Republike Turske u Sarajevu Faruka Berata Akcesmea.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije