Učenici iz Sarajeva koji su bili u Italiji i dalje su kući. Evo šta kaže direktor

A. S.
Učenici iz Sarajeva koji su bili u Italiji i dalje su kući. Evo šta kaže direktor
Facebook / OŠ Grbavica 2 Sarajevo

Sa 14 učenika i nastavnicom koji su sa mnom bili na ekskurziji u Italiji, u stalnom sam kontaktu preko Viber grupe i svi se odlično osjećamo. Niko od učenika se nije javio da ima simptome koronavirusa ili povišenu temperaturu. Stalno im napominjem da se jave dežurnom epidemiologu ako osjete bilo kakve simptome koji ukazuju na promjenu njihovog zdravstvenog stanja. 

Direktor škole iz Sarajeva o panici da učenici imaju simptome koronavirusa COVID-19

Na društvenim mrežama se sinoć pojavila informacija da su se djeca Osnovne škole "Grbavica II" iz Sarajeva vratila s ekskurzije iz Italije s povišenom temperaturom te da roditelji strahuju od koronavirusa. Jedan od statusa na društvenim mrežama, uznemirio je brojne roditelje, kako ove škole, tako i ostalih u Kantonu Sarajevo i Bosni i Hercegovini.

To u razgovoru za Radiosarajevo.ba kaže Sabahudin Dino Bakal, direktor Osnovne škole “Grbavica II” iz Sarajeva, koji je s nastavnicom i 14 učenika boravio na ekskurziji u Milanu, te su svi oni, po povratku u glavni grad Bosne i Hercegovine, morali ostati u kućnom karantinu, jer su doputovali iz Italije gdje su se pojavili prvi smrtni slučajevi i oboljeli od koronavirusa - COVID-19

Podsjetimo, početkom ove sedmice pojavila se informacija da su se djeca iz OŠ “Grbavica II” vratila sa ekskurzije iz Italije s povišenom temperaturom te da roditelji strahuju od koronavirusa.

Sutradan se na društvenim mrežama pojavio status koji je uznemirio brojne roditelje, kako ove škole, tako i ostalih u Kantonu Sarajevo i Bosni i Hercegovini.   

"Poslati djecu u školu koja su dan ranije došla iz Milana… Djeca su danas (ponedjeljak, op. a.) došla u školu s temperaturom od 40 stepeni. Ko je trebao da reagira? Zašto da sada roditelji druge djece strepe? Pa i da je obični virus, djeca bi trebala biti kući", pisalo je u jednom od statusa.

Istog dana (ponedjeljak, op.a.) direktor Bakal otišao je na bolovanje, a djeca su dobili upute da 14 dana ostanu u kućnom karantinu. 

"Osjećam se bolje i malo je popustilo, što bi naš narod rekao. S djecom sam u kontaktu, stalno im napominjem da se jave epidemiologu ako se pojave neki zdravstveni problemi. Kući su svi, dobro se osjećaju, ali im nije ni dosadno, jer s njima rade nastavnici na online nastavi", nastavlja priču direktor Bakal. 

On je naglasio jedan problem, ali koji je uspješno riješen zahvaljujući organizaciji posla.

"Problem je što to nisu djeca iz jednog odjeljenja, već ih ima iz više razreda. To malo komplicira organizaciju online nastave, pa su nastavnici prinuđeni da im pojedinačno šalju zadatke koje će raditi za taj dan. Ipak, lijepa vijest je da su to uglavnom odlični učenici, tako da njima neće biti problem. Ostat će kući u izolaciji još desetak dana", kazao je Bakal za Radiosarajevo.ba.

Prema prognozama direktora Bakala učenici bi na redovnoj nastavi u školskim klupama trebali biti 9. marta, nakon što obave završni kontrolni pregled kod epidemiologa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije