Građani ogorčeni: Učenica kažnjena jer nije bila u školi na Dan državnosti BiH

10
Radiosarajevo.ba
Građani ogorčeni: Učenica kažnjena jer nije bila u školi na Dan državnosti BiH
Foto: Wikipedia / Sjenina

Učenica četvrtog razreda Osnovne škole "Petar Kočić", u povratničkom selu Sjenina Rijeka kod Doboja, kažnjena je smanjenjem vladanja jer nije bila u školi na Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

U odluci koja je objavljena čak i na društvenim mrežama, učenica je 25. novembra 2020. godine odsustvovala s nastave pet časova.

"Svoje odsustvo s nastave pravdala je činjenicom da je taj dan imala pravo na odsustvo zbog obilježavanja Dana državnosti BiH", stoji u odluci.

Nadalje je navedeno da Dan državnosti BiH nije definisan Zakonom o vjerskim praznicima RS.

Ocijenjeno je da je učenica "izvršila lakšu povredu dužnosti", te je kažnjena opomenom razrednog starješine, što sobom povlači smanjenje vladanja.

"Snižena ocjena iz vladanja učenici će biti popravljena kada dođe do pozitivnih promjena u ponašanju učenika", piše u odluci, koju je potpisala direktorica škole Mevlida Dervišefendić.

Odluka je donesena 9. decembra 2020. godine i u njoj je napomenuto da se na odluku može izjaviti prigovor Školskom odboru u roku od osam dana od dana prijema odluke.

Nije poznato da li je prigovor podnesen, ali je odluka izazvala ogorčenje građana.

Odluka na društvenim mrežama - undefined

Foto: Printscreen: Odluka na društvenim mrežama

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije