Obilježena godišnjica stradanja mještana Ahatovića i Dobroševića

Fena
Obilježena godišnjica stradanja mještana Ahatovića i Dobroševića
Foto: Facebook / Obilježena godišnjica stradanja

Polaganjem cvijeća brojnih delegacija na spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima u dvorištu Osnovne škole u Dobroševićima, obilježena je godišnjica stradanja mještana Ahatovića i Dobroševića i formiranja prvog logora na području općine Novi Grad Sarajevo.

Drugi juni obilježava se ujedno i kao Dan logoraša Općine Novi Grad Sarajevo, te je uvršten u kalendar značajnih datuma i događaja i tom danu pridaje se poseban značaj jer evocira uspomenu na sugrađane koji su u logorima na području Novog Grada tokom rata od 1992. - 1995. godine mučeni i ubijani.

Prema podacima kojima raspolaže Udruženje logoraša KS, kroz logore u Novom Gradu prošlo je oko 550 osoba. Sreću da prežive najstrašnija mučenja imali su rijetki, saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo.

"Prvi logor formiran u Sarajevu se nalazi na Novom Gradu. Kroz njega je prošlo dosta ljudi, koji su mučki zlostavljani. Bili smo izloženi velikoj torturi. U logoru smo bili od 2. do 14. juna kada su nas povezli na navodnu razmjenu na Sokolinu, a onda su autobus u kojem smo se nalazili zasuli rafalima i bombama. Osam nas je preživjelo, od 56 zarobljenih", kazao je bivši logoraš i jedan od preživjelih Elvir Jahić.

Pomoćnik načelnika Službe za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo Tajib Delalić je naglasio kako je posebno vezan za ovo mjesto.

"Ja imam obavezu da čuvam i baštinim ovo što vi radite i kao uposlenik Općine ali prvenstveno kao čovjek", naveo je Delalić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije