Zaštita imovine: Hoće li BiH ove sedmice odgovoriti Hrvatskoj?

A. D.
Zaštita imovine: Hoće li BiH ove sedmice odgovoriti Hrvatskoj?

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebao bi ove sedmice dati odgovor na prošlosedmični čin Hrvatskog sabora kada je usvojen Zakon o upravljanju državnom imovinom na osnovu kojeg bi BiH mogla ostati bez nekoliko milijardi eura vrijednih nekretnina na tlu Hrvatske.

Ovom legislativom se odobrava Hrvatskoj da imovinu BiH na svojoj teritoriji može dati u koncesiju čime se otvaraju vrata za prodaju te imovine.

Na prošloj sjednici zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Senad Šepić tražio je informaciju Vijeća ministara BiH, ali i od Predsjedništva BiH o konkretnim poduzetnim aktivnostima vezanim za zaštitu imovine BiH na teritoriji Hrvatske, a u procesu usvajanja Zakona o upravljanju državnom imovinom u Hrvatskoj.

Šepić nam je potvrdio da bi ove sedmice trebao uslijediti odgovor iz BiH.

“Vijeće ministara, naše vlade i institucije BiH su morale aktivno pratiti ovu situaciju u Hrvatskoj i reagirati u pravcu zaštite državne imovine i prava naše zemlje. Sada kada je u javnost izašlo da to nije rađeno odgovorno i u interesu BiH, mora reagirati Parlament BiH i Predsjedništvo koji će zauzeti jasne političke stavove i poslati poruku da je preuzimanje naše imovine, na način kako su to zamislile vlasti u Hrvatskoj neće ići. Postoje mehanizmi pravne države, međudržavnih sporazuma i međunarodnog prava koji to garantiraju, kao i proaktivna uloga i partnerstvo sa Evropskom unijom koji, u ovom slučaju moraju stati na stranu zaštite prava na vlasništvo i upravljanja ličnom imovinom”, rekao je Šepić za Radiosarajevo.ba.

Naglasio je da to trebaju i moraju raditi institucije čiji je to posao i one koje se bave vanjskim poslovima, a Parlament BiH mora sve obavezati da u tom pravcu djeluju, što je, kaže, i bila njegova namjera.

Zanimljivo je da je među 83 zastupnika koja su u Hrvatskom saboru digla ruku za ovaj Zakon i Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a i bivši državni parlamentarac BiH.

Nakon niza pregovora, ugovor o uređenju imovinsko pravnih odnosa Bi H i Hrvatske nije zaključen. Posljednji put se ministar pravde BiH Josip Grubeša u februaru 2018. sastao sa hrvatskim ministrom Goranom Marićem a tema sastanka je bila sukcsesija imovine BiH. Dalji pregovori su izostali.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nedavno s dnevnog reda skinulo je tačku o hrvatskom Zakonu o upravljanju državnom imovinom na zahtjev Marine Pendeš, ministrice odbrane iz redova Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ), koja je tražila mišljenje nadležne komisije o tom pitanju.

Međutim, ministri u Vijeću ministara nakon toga su utvrdili da se ta komisija nijednom nije sastala, ali su ipak odlučili da od nje zatraže zaključke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije