Policija pokazala najbrutalnije lice, gazili su i udarali sve redom

Radiosarajevo.ba
Policija pokazala najbrutalnije lice, gazili su i udarali sve redom
Foto: Bljesak.info / Irma Baralija

Povodom jutrošnjeg policijskog brutalnog postupanja policije nad demonstrantima na mostarskoj deponiji Uborak reagovala je potpredsjednica Naše stranke Irma Baralija. 

„U Mostaru je jutros Specijalna policija MUP-a HNK pokazala svoje najbrutalnije i najagresivnije lice nad građanima koji danima protestuju pred deponijom Uborak. Gazili su i udarali sve redom, uključujući žene i djecu. Naša stranka traži hitno očitovanje Vlade HNK i premijera te odgovornost onih koji su odobrili ovakvo nasilje nad ljudima na Uborku. Takođe tražimo da Parlament Federacije BiH preuzme upravu nad gradom Mostarom, s obzirom na to da je ova institucija, između ostalih, produžavala mostarsku agoniju i politički vakuum bez izbora i Gradskog vijeća dajući privremene dozvole za upravljanje gradom posljednjem izabranom gradonačelniku. U situaciji kada je taj isti čovjek, nelegitimni gradonačelnik, izvjesno vrijeme na liječenju van BiH, u Mostaru ne postoji niko ko bi donosio bilo kakve odluke", navodi Baralija.

Zato hitno traži odgovor ko je naredio slanje policije na ljude koji brane zakon i policiju stavio u službu bezakonja i zaštite deponije kojoj je istekla okolišna dozvola.

"Nećemo dozvoliti da sistem funkcioniše samo kada treba prosipati silu nad ljudima, ovo nije policijska diktatura, ovo je demokratska zemlja i tražimo da se očituju i uključe svi, od Federalne vlade i Parlamenta, do Ombudsmana za ljudska prava", kazala je Baralija.

Sutra se obilježava Međunarodni Dan ljudskih prava, te poziva sve organizacije i subjekte u BiH koji štite ljudska prava u BiH, da dođu ili se makar oglase o slučaju Uborak i borbi za ostvarivanje prava na čistu i zdravu životnu sredinu.

Reagirao je i zastupnik Nezavisnog bloka u Parlamentu Federacije BiH Amer Obradović. 

"Za ovo haotično stanje odgovorna je vlast SDA i HDZ-a BiH koje drže Mostar u potpunoj demokratskoj blokadi. Građani jedino mogu protestovati i to čine s punim pravom. Također, s pravom i blokiraju deponiju jer od 4. decembra 2019. godine ovoj deponji je istekla okolišna dozvola. Umjesto da Federalna uprava za inspekcijske poslove uradi ono što je posao, ona zapečati deponiju jer joj je to zakonska obaveza, vlasti HDZ BiH i SDA na građane šalju policiju", navodi se u njegovoj reakcoiji.

Kako dodaje, apsolutno podržava stavove građana i organzacija koje se bore protiv ove nelegalne deponije – i u Parlamentu FBiH, kako tvrdi, bit će njihov glas.

"Zna se da je u Gradu Mostaru na vlasti HDZ i SDA, tako je i u HNK, u Federaciji i na nivou države Bosne i Hercegovine. Oni drže sve konce i oni i niko drugi su odgovorni za haos u Mostaru – u Parlamentu FBiH su blokirali pokušaj da se pitanje deponije počne riješavati. Ova nelegalna deponija je samo simbol i ogledalo njihove po narod i građane kontaminirane vlasti'' izjavio je Obradović. 

Reagirali su i iz Demokratske fronte.

"Povodom jutrošnjih dešavanja na deponiji Uborak, osuđujuemo svaki vid nasilja i upotrebu sile nad građanima koji samo traže da se institucionalno riješi ovaj problem gdje su direktno ugroženi životi  građana Mostara. Da su gradske vlasti ispoštovale dogovor od prije šest mjeseci koji je postignut sa prosvjednicima, kada su se obavezali da će formirati stručnu radnu grupu te pokušati naći rješenje za deponiju Uborak, izbjegli bi ponovnu blokadu iste kao i nemile scene upotrebe sile pripadnika MUP-a HNK-a nad prosvjednicima", navodi se u reakciji predsjednika GO DF Mostar Mahmuta Trčala. 

Podsjeća da je okolišna dozvola za deponiju Uborak istekla 4. decembra 2019. godine i da je samim tim ova deponija i njen rad trenutno nelegalan te je upitna i legalnost jutrašnje akcije pripadnika MUP-a HNK-a.

"Gradski odbor Demokratske fronte Mostar daje punu podršku prosvjednicima te insistiramo da odgovorni na svim razinama vlasti iznađu adekvatno rješenje koje će trajno riješiti ovaj veliki problem građana Mostara", navodi Trčalo. 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije