Ubijeni na dženazi: Obilježena 28. godišnjica masakra na mezarju Budakovići

Radiosarajevo.ba
Ubijeni na dženazi: Obilježena 28. godišnjica masakra na mezarju Budakovići
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Obilježena 28. godišnjica masakra na mezarju Budakovići

Delegacija Kantona Sarajevo, predvođena ministricom za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Melikom, Husić-Mehmedović, položila je danas cvijeće i odala počast na mjesto masakra na mezarju Budakovići, u znak sjećanja na deset Sarajlija koji su ubijeni na ovom mjestu prije 28 godina, tokom dženaze sugrađanki Fadili Karšić.

Od eksplozije agresorske granate ispaljene sa položaja Vojske RS iz pravca Trebevića, tada je lakše i teže ranjeno još troje naših sugrađana.

Ubijeni su: Edhem Borovina, Salko Bradić, Osman Curić, Asim Džaferović, Amir Džanko, Asim Konaković, Sejdalija Kurtić, Kasim Pintol, Smail Sarač i Began Sarajkić.

Obilježena 28. godišnjica masakra na mezarju Budakovići - undefined

Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Obilježena 28. godišnjica masakra na mezarju Budakovići

"Danas, i nakon 28 godina, se prisjećamo ovih žrtava i govorimo o njima jer je to jako važno, ne samo zbog prošlosti i sadašnjosti, nego posebno zbog budućnosti. Potrebno je stalno govoriti o tome kako se takav gnusan čin ne bi ponovio ni ovdje niti nigdje na svijetu.

No, bez obzira na prošlost, naša budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana. Moramo istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideja suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije", rekla je ministrica Husić-Mehmedović, nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti ubijenim Sarajlijama.

Na mjesto masakra cvijeće su položile i porodice ubijenih, predstavnici Unije civilnih žrtava rata KS, AntiDayton pokreta, delegacije Grada Sarajeva i Općine Stari Grad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije