Godišnjica masakra na Dobrinji: Civili ubijeni kad su došli po humanitarnu pomoć

0
Radiosarajevo.ba
Godišnjica masakra na Dobrinji: Civili ubijeni kad su došli po humanitarnu pomoć
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Polaganje cvijeća na Dobrinji

Prije 27 godina, tog tragičnog 4. februara 1994. godine, tokom opsade Sarajeva, tri granate, jedna za drugom, pale su na asfaltnu pješačku stazu kod javne garaže na Dobrinji.

Minobacačke granate kalibra 120 mm su ispaljene oko 11.25 sati s agresorskih položaja u Lukavici.

Tog kobnog dana poginulo je devet ljudi, među kojima je bilo i jedno dijete mlađe od 15 godina: Seida Baličevac, Osman Hebibović, Emin Kolar, Enver Mustagrudić, Muškija Pribinja, Mirsad Spahić, Selima Spahić, Aiša Šito i Jadranka Tendžera.

Teže je i lakše ranjeno 16 građana Sarajeva.

Tri granate pale su kod javne garaže, iza zgrade na Trgu zlatnih ljiljana i u lijevi gornji ugao prozora stana dva u ulici Oslobodilaca Sarajeva broj 8.

U znak sjećanja na devetero ubijenih Sarajlija je i danas obilježena godišnjica stradanja.

"Na ovom mjestu počinjen je strašan zločin. Građani su došli da preuzmu humanitarnu pomoć, a zločinci su to iskoristili da ubiju što više nevinih građana i na taj način siju nesigurnost i strah u nastojanju da lakše okupiraju grad. Međutim, nije im uspjelo, jer svi građani Sarajeva u toku agresije su na svoj način branili i odbranili grad", rekao je Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995.

U ime Kantona Sarajevo, na spomen ploču cvijeće je položila Izeta Avdić, sekretar Ministarstva privrede KS.

Osim delegacije Kantona Sarajevo, cvijeće su položili i članovi porodica, predstavnici Grada Sarajevo, Općine i Općinskog vijeća Novi Grad, Unije civilnih žrtava rata KS, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije