Sarajlije nisu zaboravile slavnog Nobelovca Vladimira Preloga

1
Radiosarajevo.ba
Sarajlije nisu zaboravile slavnog Nobelovca Vladimira Preloga
Foto: Sarajevo.ba / Polaganje cvijeća na spomenik Vladimira Preloga

U znak sjećanja na dan kada je 1975. godine Vladimiru Prelogu uručena Nobelova nagrada za hemiju i u znak pijeteta prema ovom eminentnom naučniku, 12. decembar je 2019. godine proglašen Danom nauke u FBiH.

Tim povodom, organizirano je polaganje cvijeća ispred spomen-ploče nobelovca Vladimira Preloga kod njegove rodne kuće u Sarajevu u ulici Josipa Štadlera 13.

"U ime Grada Sarajeva Amina Deljković, pomoćnica gradonačelnika, zajedno sa predstavnicima Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, odala je počast i položila cvijeće na spomen-ploču", saopćeno je iz Grada Sarajeva.

Profesor Prelog rođen je u Sarajevu 23. jula 1906. godine. Školovao se u rodnom gradu, te Zagrebu i Osijeku.

Univerzitetsko obrazovanje, te doktorat u oblasti hemije stekao je u Češkoj. Kao profesor i istraživač djelovao je u Zagrebu i Zürichu.

Bio je član mnogih akademija nauka, između ostalih i Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, te počasni doktor brojnih univerziteta u svijetu, ali i počasni građanin Sarajeva.

Za svoj osebujni naučni rad dobio je niz nagrada i priznanja, među kojima posebno mjesto zauzima Nobelova nagrada za dostignuća u području hemije, koja mu je uručena 12. decembra 1975. godine. Umro je u Zürichu 07. januara 1998. godine.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke u sklopu obilježavanja Dana nauke najavilo je i za 11. decembar polaganje cvijeća na spomenik Vladimira Preloga u Parku nobelovaca u Mostaru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije