U Zenici obilježen Dan šehida: "Naš emanet je se sjećamo onih koji su živote dali za domovinu"

1
Fena
U Zenici obilježen Dan šehida: "Naš emanet je se sjećamo onih koji su živote dali za domovinu"
FOTO: Fena / Dan šehida u Zenici

"U bajramskoj hutbi reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović naglasio je da su šehidi razlog našeg postojanja, razlog naše slobode i razlog što mi, u stvari, jesmo ovdje gdje jesmo", istakao je na današnjem obilježavanju Dana šehida muftija zenički hfz. Mevludin ef. Dizdarević.

Dan šehida, koji se tradicionalno obilježava drugog dana Ramazanskog bajrama, obilježava se danas i u svim medžlisima na području Muftiluka zeničkog, a centralna manifestacija za područje tog muftiluka održava se Zenici.

Na centralnom šehidskom obilježju "Kameni spavač", a potom i na šehidskom mezaristanu na Prašnicama, jutros su održani prigodni vjerski programi uz učenje Fatihe, Jasini-šerifa i dove za duše šehida proteklog rata u Bosni i Hercegovini.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

"Naš historijski emanet, naša egzistencijalna i obaveza za budućnost je da se sjećamo naših šehida na svaki mogući način i na svakom mogućem mjestu. Stoga, naravno, ambicije Muftijstva zeničkog i ambicije medžlisa na našem prostoru jeste da tražimo sve druge modalitete kako ćemo se sjećati naših šehida.

I, evo u Zenici, kao i u mnogim drugim mjestima, imamo tradiciju sjećanja. Na taj način, mi želimo da se sjećamo njih - ne zbog njih, nego zbog nas samih; ne zbog njih, nego zbog naših budućih generacija, jer sjećajući se njih mi u stvari utvrđujemo vlastitu budućnost",istakao je muftija Dizdarević.

Među brojnim boračkim i delegacijama političkih stranaka, cvijeće na spomen-obilježje "Kameni spavač" položio je sa saradnicima i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, koji je i sam dobitnik najvećeg ratnog vojničkog priznanja "Zlatni ljiljan".

"Nikada ne smijemo zaboraviti naše šehide, zbog kojih mi i dalje postojimo u ovoj državi i imamo svoju državu. Jeste da ima problema, ali krv šehida i životi koje su dali za ovu zemlju svi moramo i dalje braniti i čvrsto stajati na bedemima naše države", kazao je Kasumović.   

Danas će za porodice dobitnika priznanja "Zlatni ljiljan" u Medžlisu Islamske zajednice Zenica biti upriličen prijem, a  u 12.45 sati bit će proučena i hatma-dova za šehide u Sultan Ahmedovoj - Čaršijskoj džamiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije