Brojne delegacije položile cvijeće i odale počast na šehidskom spomen-obilježju u Ahmićima

4
Radiosarajevo.ba
Brojne delegacije položile cvijeće i odale počast na šehidskom spomen-obilježju u Ahmićima
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Polaganje cvijeća u Ahmićima

Porodice i prijatelji ubijenih civila, predstavnici političkog i društvenog života u Bosni i Hercegovini, polaganjem cvijeća na Šehidskom obilježju kod Donje džamije u Ahmićima obilježili su 30. godišnjicu od masakra nad bošnjačkim civilima u tom selu.

U ranim jutarnjim satima, 16. aprila 1993. godine, pripadnici jedinica za posebne namjene Hrvatskog vijeća obrane (HVO) "Džokeri" i "Maturice" izvršili su napad na selo Ahmići. Ezan za sabah-namaz, jutarnju molitvu muslimana, bio je znak za napad.

Ubijeno je 116 bošnjačkih civila, a najmlađa žrtva u Ahmićima bila je tromjesečna beba.

U Neumu jutros 13 stepeni: Meteorolozi objavili prognozu do utorka - bit će i kiše i sunca

U Neumu jutros 13 stepeni: Meteorolozi objavili prognozu do utorka - bit će i kiše i sunca

I danas su se članovi porodica, kao i svih ranijih godina, prisjetili sinova, kćerki, očeva, braće, muževa, amidža, komšija i prijatelja.

Prisustvovali su, između ostalih, Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. KavazovićRefik Lendo, potpredsjednik Federacije BiH, Igor Stojanović, potpredsjednik Federafije BiH, Šefik Džaferović, delegat u Domu naroda BiH, Bob Stewart, bivši britanski oficir i komandant britanskog bataljona u okviru mirovnih snaga UN-a u Bosni i Hercegovini, Graciela Gatti Santana, predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS).

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima bila zločini protiv čovječnosti. Jedan od zapovjednika HVO-a Dario Kordić osuđen je na 25 godina zatvora, Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić su osuđeni na kazne od šest do deset godina zatvora za sudjelovanje u masakru, ali su novom presudom 2001. godine oslobođeni optužbi.

Kako je dobri hadžija Hazim razapet na džamiju…

Kako je dobri hadžija Hazim razapet na džamiju…

Dario Kordić, koji je u austrijskom zatvoru izdržavao 25-godišnju kaznu zbog zločina u centralnoj Bosni, među kojima i zbog zločina u Ahmićima 16. aprila 1993. godine, oslobođen je nakon izdržane dvije trećine kazne.

Haški sud je osudio i bivšeg pripadnika specijalne jedinice HVO-a "Džokeri", bosanskog Hrvata Miroslava Cicka Bralu, na 20 godina zatvora. Paško Ljubičić osuđen je na osam godina zatvora, a nakon odležane dvije trećine kazne pušten je na slobodu, dok je Tihomir Blaškić osuđen na devet godina zatvora. Na slobodu je pušten nakon što je odslužio kaznu od osam godina i četiri mjeseca.

Polaganje cvijeća u Ahmićima
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Polaganje cvijeća u Ahmićima

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije