Otkriven spomenik borcima Armije RBiH u Mostaru: 'Olako se zaboravljaju porodice šehida'

10
Anadolija
Otkriven spomenik borcima Armije RBiH u Mostaru: 'Olako se zaboravljaju porodice šehida'
FOTO: AA / Otkrivanje spomenika poginulim i nestalim borcima Armije RBiH

Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine nizom manifestacija svečano je obilježen i u Mostaru.

U prisustvu bosanskohercegovačkih patriota, demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida, članova porodica šehida, u naselju Donja Mahala otkriven je spomenik poginulim i nestalim borcima čete iz ovog dijela grada. Smješten je uz Spomen-sobu odbrambeno-oslobodilačkog rata u kompleksu Udruženja građana “Sinovi Mahale". 

Ideja o spomeniku rodila se početkom godine, nakon čega je idejno rješenje napravio akademski slikar Anel Pala. Ubrzo su prikupljena sredstva i spomenik je danas otkriven.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

“Otkrili su ga borci čete ‘Donja Mahala’. Ranije smo imali ideju da spomenik otkrije naša komšinica Bega, čija su dvojica sinova poginula braneći Mostar i Bosnu i Hercegovinu u razmaku od pet dana. Ipak, za nju bi to bilo preemotivno, pa smo odustali od ideje.

Hvala svima koji su danas na iznimno važan dan u historiji Bosne i Hercegovine, došli i tu su sa nama tokom obilježavanja”, rekao je predsjednik Udruženja “Sinovi Mahale” Dževad Pašić.

Otkrivanje spomenika poginulim i nestalim borcima Armije RBiH
FOTO: AA: Otkrivanje spomenika poginulim i nestalim borcima Armije RBiH

Za današnju svečanost udruženje nije slalo pozive predstavnicima institucija i političkim zvaničnicima. Želja im je bila prije svih na događaju imati demobilisane borce i članove šehidskih porodica.

“Uputili smo poziv svim građanima da nam se pridruže i da zajedno obilježimo iznimno važan datum. Armija Republike Bosne i Hercegovine je imala ključnu ulogu za odbranu i opstanak zemlje.

Zbog toga nas žalosti činjenica da 15. april na nekim drugim mjestima nema tretman kakav bi trebao imati. Olako se zaboravljaju porodice šehida, njihova djeca, demobilisani borci danas nažalost žive teško, neki i na rubu egzistencije, a to je nedopustivo”, navodi Pašić.

Otkrivanje spomenika poginulim i nestalim borcima Armije RBiH
FOTO: AA: Otkrivanje spomenika poginulim i nestalim borcima Armije RBiH

Pored spomenika već nekoliko godina nalazi se Spomen-soba odbrambeno-oslobodilačkog rata u kojoj su izloženi eksponati iz vremena herojske odbrane Mostara i Bosne i Hercegovine.

“Broj posjeta je dobar. Interesovanje turista i gostiju je veliko, ali nismo u mogućnosti platiti čovjeka koji bi osam sati provodio u sobi i bio na raspolaganju posjetiocima. Kantonalna vlast bi nam tu trebala pomoći.

Sve osnovne škole bi, također, trebale makar godišnje organizovati posjetu spomen-sobi, kako se ne bi zaboravila odbrana i svi oni koji su dali doprinos da danas budemo slobodni”, rekao je na kraju Pašić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije