Obilježen Dan Armije Republike BiH u Mostaru: 'Treba nam jedinstvo koje smo imali'

8
Fena
Obilježen Dan Armije Republike BiH u Mostaru: 'Treba nam jedinstvo koje smo imali'
Foto: Fena / Obilježavanje Dana Armije RBiH

Odavanjem počasti poginulim borcima Armije RBiH, polaganjem cvijeća na mostarskim Šehitlucima te svečanom akademijom u Narodnom pozorištu Mostar obilježena je 31. godišnjica formiranja Armije RBiH pod sloganom "Nek pamćenje traje, nek istina svjedoči".

Jedan od ratnih zapovjednika Armije RBiH i nositelj ratnog priznanja "Zlatni ljiljan" Esad Humo u izjavi za medije kazao je kako država još nije obranjena do kraja.

"Država je preživjela rat zahvaljujući Armiji, ali i MUP-u i Civilnoj zaštiti, međutim očito je da još nije do kraja obranjena. Treba nam jedinstvo koje smo imali prije 30 godina bez obzira na neka politička neslaganja", istaknuo je on.

Mladi virtuozi pozivaju na koncert u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine

Mladi virtuozi pozivaju na koncert u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine

Dodao je kako se crvena linija opstanka države mora povući. Humo je također naglasio da se današnji dan mora obilježavati ponosno i podignute glave.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Šerif Špago poručio je kako se danas obilježava 31. godišnjica "najslavnije Armije koja je postojala na ovim prostorima i u povijesti BiH".

Obilježavanje Dana Armije RBiH
Foto: Fena: Obilježavanje Dana Armije RBiH

"Armija je formirana na osnovi platforme Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine o borbi za cjelovitu i jedinstvenu državu BiH u kojoj će svi građani imati ista prava i živjeti u svojoj domovini.

Na današnji dan obilježava se dan Armije RBiH jer je Predsjedništvo tada donijelo odluku da sve naoružane formacije, koje su do tada bile na prostoru BiH a prihvaćaju Republiku BiH, stavljaju pod komandu štaba teritorijalne obrane", rekao je Špago.

Smatra kako je Armija RBiH uspjela ostvariti svoj cilj, a to je osigurati da BiH nastavlja svoj kontinuitet kao nezavisna, cjelovita i međunarodno priznata država.

Obilježavanje Dana Armije RBiH
Foto: Fena: Obilježavanje Dana Armije RBiH

"Naravno, u toj borbi bilo je puno žrtava, mnogi su borci dali svoje živote za našu slobodu i naša je prva obveza u poslijeratnom vremenu da se prije svega sjećamo njih, pripadnika Armije i MUP-a BiH", zaključio je Špago.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije