U Zagrebu održan skup podrške Ukrajini: U Sarajevu najavljeno novo okupljanje...

2
Fena / Radiosarajevo.ba
U Zagrebu održan skup podrške Ukrajini: U Sarajevu najavljeno novo okupljanje...
FOTO: Fena / Skup podrške u Zagrebu

Više stotina građana okupilo u subotu u Zagrebu kako bi porukama mira izrazili svoju podršku i solidarnost s Ukrajinom i Ukrajincima, ujedinivši se u akciji kojom se željelo odaslati antiratne poruke, ali i signalizirali spremnost Hrvatske na pomoć ukrajinskim izbjeglicama.

Akciju mira i solidarnosti pod nazivom "Dosta je ratova - želimo mir!" organizirao je Centar za mirovne studije (CMS) u znak solidarnosti s ljudima u Ukrajini, javila je Hina.

"Želimo u javnom prostoru podijeliti svoje poruke mira, ohrabrenja, empatije i solidarnosti s narodom koji je trenutno pod napadom i uvučen u rat, ali i s prosvjednicima u Rusiji te diljem svijeta u protivljenju vladajućim režimima koji stvaraju ratove i nasilje. Današnjom akcijom solidarnosti želimo poslati jasnu poruku – dosta je ratova, želimo mir", kazala je Sandra Kasunić iz CMS-a.

Slavni glumac Matt Damon otkrio kako je članove grupe U2 ubijedio da snime film o opsadi Sarajeva

Slavni glumac Matt Damon otkrio kako je članove grupe U2 ubijedio da snime film o opsadi Sarajeva

Stav CMS-a je da Hrvatska mora poduzeti sve napore da putem diplomacije i politika dijaloga spriječi daljnju eskalaciju nasilja, vodeći se načelom zaštite života ljudi i mirovnog rješenja sukoba u Ukrajini, dodala je.

Početak akcije bio je zakazan u subotu u podne, no mnogi građani počeli su se okupljati na Zrinjevcu i prije toga vremena, a njihove brojne poruke, poput "Zaustavite rat, život nema cijenu", "Ujedinimo se protiv rata", "Dolje imperijalizam" i "Ne ratu", neke od kojih pisane na hrvatskom, neke na engleskom i drugim svjetskim jezicima, a neke i na ukrajinskom, vješane su na posebno za to pripremljene konopce razapete između stupova zrinjevačkoga paviljona.

I Sarajevo ponovo podiže svoj glas protiv nepravde, u znak solidarnosti i podrške ukrajinskom narodu u ponedjeljak 28. februara 2022.godine u 12:00 sati ispred Ambasade Ruske Federacije članovi Građanskog saveza će održati protest protiv agresije na Ukrajinu!

Ovim putem pozivaju sve političke partije Bosne i Hercegovine, Udruženja građana i građane da se odazuvu i solidarišu sa ukrajinskim narodom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije