Szijjarto ponudio mjesto za pregovore predsjednika Ukrajine i Rusije

0
Fena / Radiosarajevo.ba
Szijjarto ponudio mjesto za pregovore predsjednika Ukrajine i Rusije
Foto: EPA-EFE / Zelenski i Putin

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto predložio je održavanje razgovora između ruskih i ukrajinskih čelnika u Budimpešti.

Rekao je to prije odlaska u New York na razgovore s vodstvom UN-a o ruskoj invaziji na Ukrajinu, javlja Ukrinform pozivajući se na Daily News Hungary.

"Mađarska se ovim prijedlogom nada da će pridonijeti obnovi mira za koji je zainteresirana", rekao je Szijjarto.

Kafa u BiH ponovo poskupljuje: Uskoro veće cijene omiljenog pića među stanovnicima

Kafa u BiH ponovo poskupljuje: Uskoro veće cijene omiljenog pića među stanovnicima

Na Facebooku je u petak kasno navečer izvijestio da se konzultirao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom i šefom ureda ukrajinskog predsjednika Andrijem Jermakom kako bi im ponudio Budimpeštu kao sigurno mjesto za pregovore. Prema njegovim riječima, niti jedna strana ne isključuje takvu mogućnost.

"Rat je najgori scenarij koji oduzima ljudske živote", rekao je mađarski ministar, dodajući kako njegova zemlja želi prekinuti neprijateljstva što je prije moguće i postići mir.

Kako je objavljeno, 24. februara, ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je rat Ukrajini i pokrenuo invaziju velikih razmjera. Raketni udari pogodili su brojne ukrajinske gradove i vojne objekte Oružanih snaga Ukrajine.

U Ukrajini je uvedeno vanredno stanje. Predsjednik Volodimir Zelenski objavio je opću mobilizaciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije