U Washingtonu predstavljeni potencijali za investiranje u BiH

3
Radiosarajevo.ba
U Washingtonu predstavljeni potencijali za investiranje u BiH
Foto: X.com / U Washingtonu predstavljeni potencijali za investiranje u BiH

Ambasada Bosne i Hercegovine u Washingtonu je, u sklopu svojih višemjesečnih aktivnosti na polju ekonomske diplomatije, 30. januara organizovala Okrugli sto na temu: Izgledi za unapređenje ekonomskih i trgovinskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država.

Nakon uvodnih obraćanja ambasadora Svena Alkalaja i počasnog gosta ministra energije, rudarstva i industrije Federacije BiH, Vedrana Lakića, te Johna Ashwortha, zamjenika direktora za Južnu i Centralnu Evropu u State Department-u, otvorena je diskusija o mogućnostima za unaprjeđenje ekonomskih i trgovinskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država.

I pored velikih izazova u geopolitičkom smislu, te onih koji se odnose na kompleksnost uređenja države Bosne i Hercegovine, poboljšanje investicione klime se očekuje sa otvaranjem pregovora sa EU.

Turska odobrila: Osumnjičeni za ubistvo Vanje Gorčevske (14) bit će izručen Sjevernoj Makedoniji

Turska odobrila: Osumnjičeni za ubistvo Vanje Gorčevske (14) bit će izručen Sjevernoj Makedoniji

Predstavnici zemlje prijema su podržali napore Ambasade BiH u Washingtonu na podsticanje nove dinamike u ekonomskim i trgovinskim odnosima BiH i SAD.

Predstavnici Ambasade BiH su istakli da je Bosna i Hercegovina otvorena zemlja za strane investicije i omogućava liberalni trgovinski režim, te ima i prednosti u pojednostavljenoj poreskoj strukturi, i taksi koja je jedna od najnižih u Regionu.

Ovaj događaj je okupio brojne zvaničnike institucija SAD-a kao i poslovne predstavnike / State Department, Department of Commerce, International Development Finance Corporation, Export–Import Bank of the United States, US Chamber of Commerce, AM Cham BiH, Institute for Development Impact, te uspješne poduzetnike iz dijaspore.

Ambasada Bosne i Hercegovine u Washingtonu je učesnicima podijelila prezentaciju Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine o poslovnim mogućnostima u našoj zemlji, posebno onih koje se odnose na poslovanje sa SAD-om, piše Biznis.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije