OHR se oglasio na X.com: 'Danas je održan veoma značajan sastanak'

3
Radiosarajevo.ba
OHR se oglasio na X.com: 'Danas je održan veoma značajan sastanak'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Christian Schmidt

Predstavnici Sjevernoatlantskog vijeća (NAC), predvođeni zamjenikom generalnog sekretara NATO-a Mirceaom Geoaaăom, u Sarajevu su u petak, 2. februara, podržali niz važnih sastanaka sa političarima iz Bosne i Hercegovine, ali i specijalnim vojnim snaga Europske unije (EUFOR – ALTHEA).

Mircea Geoana uvjerava da je Bosna i Hercegovina dugotrajni i bliski partner Sjeveroatlanskog saveza (NATO).

„Ono što se dešava u Bosni i Hercegovini bitno je za sigurnost Zapadnog Balkana, a što se dešava na Zapadnom Balkanu bitno je za sve nas u Europi. NATO snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Svi politički lideri moraju raditi zajedno da bi sačuvali jedinstvo i zaštiti državne institucije“, poručio je Mircea Geoana.

Vlada RS objavila sramotan izvještaj nakon objavljivanja teksta Rezolucije o Srebrenici

Vlada RS objavila sramotan izvještaj nakon objavljivanja teksta Rezolucije o Srebrenici

Navodi i da je NATO predan Bosni i Hercegovini godinama i podržava njena reformska nastojanja, kroz svoj paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta.

„Pomažemo jačati vaše sposobnosti, u oblastima kao što su upravljanje vanrednim situacijama, cyber odbrana i borba protiv terorizma. Ove reforme čine BiH otpornijom i sigurnijom i nude sjajniju budućnost svim vašim građanima“, kazao je Geoana.

Iz OHR-a su se u petak uvečer, 2. februara, oglasili na društvenoj platformi X (nekadašnji Twitter, op.a.).

Njihovo saopćenje koje je potpisao visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt prenosimo u cijelosti:

Važna poruka čelnika NAC-a: NATO posvećuje Bosni i Hercegovini, ali i cijelom Zapadnom Balkanu

Važna poruka čelnika NAC-a: NATO posvećuje Bosni i Hercegovini, ali i cijelom Zapadnom Balkanu

"Danas je održan veoma značajan sastanak između Sjevernoatlantskog vijeća NATO-a i partnera iz međunarodne zajednice u BiH o političkom i sigurnosnom okruženju u BiH i regiji Zapadnog Balkana.

NATO je nezamjenjiv partner BiH kada je u pitanju gradnja kapaciteta za očuvanje mira i sigurnosti. Euroatlantske integracije i provedba Dejtona nisu međusobno isključivi procesi i predstavljaju zajednički napor da se pomogne BiH u ostvarenju mira i prosperiteta, rekao je Christian Schmidt.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije