O'Brien dao Schmidtu snažnu podršku u korištenju bonskih ovlasti

2
Radiosarajevo.ba
O'Brien dao Schmidtu snažnu podršku u korištenju bonskih ovlasti
Foto: Ambasada SAD-a u BiH / Schmidt, O'Brien i Murphy

Pomoćnik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropska i evroazijska pitanja James O'Brien jučer, 1. februara, stigao je u Sarajevu gdje treba održati nekoliko sastanaka s visokorangiranim zvaničnicima u Bosni i Hercegovini.

Kako se doznaje, jutros je održao sastanak s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom i američkim ambasadorom u našoj zemlji Michaelom Murphyjem.

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini navela je kako su "razgovarali o najhitnijim izazovima s kojima se suočava Bosna i Hercegovina, uključujući izborni integritet".

Pomoćnik generalnog sekretara UN-a: "Jedino ako se prihvati prošlost, može da se postigne mir"

Pomoćnik generalnog sekretara UN-a: "Jedino ako se prihvati prošlost, može da se postigne mir"

"Pomoćnik državnog sekretara ponovno je potvrdio snažnu podršku Sjedinjenih Država visokom predstavniku i njegovu korištenju bonskih ovlasti za provedbu i obranu Daytonskog mirovnog sporazuma, podršku BiH i njezinim institucijama, kao i osiguravanju funkcionalnosti tih institucija, te suzbijanju zapaljive retorike i djelovanja usmjerena na potkopavanje istih", navode oni. 

Za danas je najavljen njegov sastanak i s članovima Predsjedništva BiH, a O'Brien će nakon toga na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu održati govor o prioritetima SAD u regionu. Svrha posjete je, prema najavi američkog State Departmenta, naglašavanje činjenice da su funkcionalne, efikasne i odgovorne demokratske institucije na svim nivoima vlasti ključne za bolju budućnost svih građana, kako u entitetu RS tako i u Federaciji BiH. State Department naveo je da će posjeta O`Briena naglasiti snažno partnerstvo SAD i Bosne i Hercegovine, te da će potvrditi podršku Washingtona, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine.

O'Brien će u BiH boraviti do subote, 3. februara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije