U Washingtonu obilježena 31. godišnjica nezavisnosti Bosne i Hercegovine

2
Radiosarajevo.ba
 U Washingtonu obilježena 31. godišnjica nezavisnosti Bosne i Hercegovine
Foto: Radiosarajevo / Prisustvovalo preko 140 zvanica

Dana 3. marta 2023. godine, u organizaciji Instituta za razvojni uticaj (I4DI) i BHeart fondacije, u prostorijama Instituta za razvojni uticaj u Washingtonu je upriličen svečani prijem povodom 31. godišnjice nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Ovom izvanredno organizovanom događaju i proslavi je prisustvovalo više od 140 zvanica. Među njima su bili i predstavnici Bijele kuće, Ministarstva vanjskih poslova SAD, Ministarstva trgovine SAD, USAID-a, američkog Kongresa, Svjetske banke, bivši američki ambasador u BiH Thomas Milller, kao i predstavnici nevladinih organizacija bosansko-hercegovačke dijaspore, koje su podržale sam događaj.

Prijemu su, također, prisustvovali i mnogobrojni predstavnici vašingtonskog diplomatskog kora, među kojima su i ambasadori Republike Sjeverne Makedonije, otpravnik poslova Crne Gore, zamjenik ambasadora Švedske, diplomate Ambasade Bosne i Hercegovine u Washingtonu, predstavnici administracije Grada Washingtona, kao i predstavnici Instituta Marshall Legacy u Washingtonu.

BH novinari: Pozivamo na radničku solidarnost, podršku i zajedničku borbu za bolje plaćen posao

BH novinari: Pozivamo na radničku solidarnost, podršku i zajedničku borbu za bolje plaćen posao

Prijem je bio odlična prilika da se obilježi donošenje Proglasa gradonačelnice Washingtona, Muriel Bowser, kojim se 1. mart proglašava i Danom američkih Bosanaca i Hercegovaca. Proglas naglašava značajan doprinos bosansko-hercegovačke zajednice gradu Washingtonu i okolnim državama kroz multietničke principe i vrijednosti.

Prisutnima su se u ime organizatora obratili Adnan Hadrović i Gorana Nešković. Hadrović je naglasio važnost strateškog partnerstva i američkog doprinosa na putu pridruživanja BiH euro-atlantskim integracijama. Gđa. Nešković je naglasila važnost uloge mladih u doprinosu širenja kulture i multietničkih vrijednosti sa posebnim akcentom na ljetni program studija u Bosni i Hercegovini, u organizaciji fondacije BHeart.

Prisutne je također pozdravio ambasador Miller dodavši da je za napredak Bosne i Hercegovine bitno ulagati u ljudski kapital kako bi se spriječio dalji odliv mozgova.

Gradonačelnica Washingtona DC-a: 'Proglašavam 1. mart  danom Bosansko-američkog prijateljstva'

Gradonačelnica Washingtona DC-a: 'Proglašavam 1. mart danom Bosansko-američkog prijateljstva'

Prijem je bila izvanredna prilika da se bh. kulturno nasljeđe promoviše i raznovrsnim muzičkim programom u izvedbi dr. Asima Haračića, Amira Čizmića i prijatelja. Oni su svojom izvanrednom izvedbom tradicionalnih i popularnih pjesama sa naših prostora doprinijeli divnoj atmosferi ovog događaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije