U Višegradu i ove godine obilježen "dan ruskih dobrovoljaca"

2
Radiosarajevo.ba
U Višegradu i ove godine obilježen "dan ruskih dobrovoljaca"
Foto: BIRN BiH / Obilježavanje 'dana ruskih dobrovoljaca'

Dan ruskih doborvoljaca obilježen je i ove godine na Srpskom vojničkom groblju u Višegradu, uz poruku da će manji bosanskohercegovački entitet RS i dalje njegovati sjećanje na borce iz Rusije, te da je prijateljstvo ruskog naroda i stanovinka RS-a neraskidivo.

Predsjednik Udruženja "srpsko-ruskog prijateljstva 'Zavjet'" Savo Cvijetinović oglasio se na današnjem obilježavanju, a naglasio je da sjećaju 'ruskih dobrovoljaca i onih koji su preživjeli i onih koji su dolazili da pomognu kada je najteže'.

Također je naglasio da zahvalnost naroda RS-a prema Rusiji ogroman.

Udes na Stupu: Učestvovala tri automobila

Udes na Stupu: Učestvovala tri automobila

"Ne dozvolimo da se vjekovno prijateljstvo dva naroda prekine. Hvala što se sjećamo ruskih dobrovoljac", poručio je ovom prilikom Cvjetinović.

Na današnjem obilježavanju oglasila se i Ljudmila Bogoslovski, majka poginulog Konstantina, koja je kazaa da svake godine dolazi u Višegrad na obilježavanje, kao u svoje rodno mjesto.

Danas će se opet okupiti: U Višegradu i dalje obilježavaju "dan ruskih dobrovoljaca"

Danas će se opet okupiti: U Višegradu i dalje obilježavaju "dan ruskih dobrovoljaca"

"Vrijeme dolazi i prolazi, ali naša pažnja i briga za ove ovdje okamenje ruske i srpske junake ne treba da prestane", kazao je član Predsjedništva Boračke organizacije RS-a Aleksandar Savić, koji je također prisustvovao obilježavanju. Uz to, on se i prisjetio imena poginulih boraca.

Prisutan na obilježavanju bio je i načelnik općine Višegrad Mladen Đurević, koji je kazao da je pomoć ruskih dobrovoljaca 'odbrani' bh. entitetu bila 'velika i značajna'.

On je napomenuo da se na području bh. entiteta RS borilo više od 700 ruskih dobrovoljaca.

Na Srpskom vojničkom groblju u Višegradu svake godine 12. aprila održava se pomen dobrovoljcima iz Rusije koji su poginuli tokom rata u Bosni i Hercegovini u jedinicama tzv. vojske entiteta RS (VRS), a događaju su ove godine prisustvovali predstavnici vlasti i udruženja koja održavaju srpsko-ruske veze i okupljaju bivše borce.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije