Hoće li biti zabranjen skup ruskih dobrovoljaca u Višegradu?

3
Radiosarajevo.ba
Hoće li biti zabranjen skup ruskih dobrovoljaca u Višegradu?
Screenshot / Uvrede žrtava - Višegrad

U Višegradu je za danas najavljeno održavanje "Obilježavanja Dana ruskih dobrovoljaca". 

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopćilo je u petak da je formiralo predmet na osnovu prijave udruženja "Žena žrtva rata", a povodom najave održavanja ovog skupa. 

Kako se navodi na web stranici Opštine Višegrad, ovaj je datum uvršten "u kalendar značajnih historijskih događaja Republike Srpske"

U dopisu upućenom Tužilaštvu BiH udruženje "Žena Žrtva rata" traži da se hitno zaustavi i zabrani "okupljanje i veličanje ratnih zločinaca koji vrijeđaju preživjele žrtve članove porodica ubijenih, prognanike i povratnike"

"Tražimo da se ovaj skup zaustavi! Obilježavanje ovakvih događaja predstavlja vrijeđanje žrtava koje su preživjele strašne zločine u Višegradu, a u kojima su učestvovali i ruski dobrovoljci. Već godinama ovo traje, postavljeno je i spomen-obilježje, ruskim dobrovoljcima, krst iznad Višegrada. Ovo je, uz ostalo, dokaz da je Ruska Federacija ciljano slala svoje dobrovoljce i da su učestvovali u agresiji i zločinima u BiH", kazala je Hasečić ranije za Radiosarajevo.ba. 

Naglasila je da sve ovo što se dešava iznimno pogađa sve žrtve.

"Žalosno je da već skoro 30 godina doživljavamo sve ovo. Zašto šute stranke, predstavnici države, vlasti, oni koji se u Sarajevu između sebe toliko glođu. Zašto ne zaustave ovo što nam se radi? Gdje su ambasade, Vijeće za implementaciju mira (PIC), OHR, OSCE-a.... Ovo je kap u punu čašu. Sramno je da se, uprkos svemu, ovo dešava uoči ramazana, svetog mjeseca nas muslimana. Do kada ćemo biti žrtve, do kada će nas ponižavati, smijati nam se. Krajnje je vrijeme da se donese Zakon o zabrani genocida i da se stane ukraj stranim dobrovoljcima, kao što traju procesi protiv povratnika sa ratišta iz Sirije", istakla je Hasečić. 

Ovaj događaj obilježava se svake godine na dan kada su 1993. godine kod Višegrada poginula tri ruska vojnika, a više ih je ranjeno. Radi se, zapravo, o vojnicima iz Ruske Federacije koji su se na širem području tog grada borili na strani Vojske Republike Srpske (VRS) tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine. 

Ruskim dobrovoljcima u blizini Višegrada je 2017.godine podignut spomenik, donatora iz Rusije i Vlade Republike Srpske, a u organizaciji udruženja građana srpsko-ruske zajednice Zavet iz Bijeljine. 

Prema podacima Vlade RS u redovima Vojske RS od 1992. do 1995. godine ratovalo je oko 700 ruskih državljana, a 37 je poginulo. 

Prema presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Višegrad je bio podvrgnut "jednoj od najopsežnijih i najnemilosrdnijih kampanja etničkog čišćenja tokom rata u Bosni i Hercegovini, a u zločinima koji su se desili u Višegradu i okolini ubijeno je oko 3.000 Bošnjaka, uključujući oko 600 žena i više od stotinu djece".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije