U Višegradu i ove godine obilježen "dan ruskih dobrovoljaca"

2
Radiosarajevo.ba
U Višegradu i ove godine obilježen "dan ruskih dobrovoljaca"
Foto: BIRN BiH / Obilježavanje 'dana ruskih dobrovoljaca'

Dan ruskih doborvoljaca obilježen je i ove godine na Srpskom vojničkom groblju u Višegradu, uz poruku da će manji bosanskohercegovački entitet RS i dalje njegovati sjećanje na borce iz Rusije, te da je prijateljstvo ruskog naroda i stanovinka RS-a neraskidivo.

Predsjednik Udruženja "srpsko-ruskog prijateljstva 'Zavjet'" Savo Cvijetinović oglasio se na današnjem obilježavanju, a naglasio je da sjećaju 'ruskih dobrovoljaca i onih koji su preživjeli i onih koji su dolazili da pomognu kada je najteže'.

Također je naglasio da zahvalnost naroda RS-a prema Rusiji ogroman.

Zbog velikog vođe sve bilo zabranjeno: Znate li šta su uradili Zorici Kondži zbog Tita?

Zbog velikog vođe sve bilo zabranjeno: Znate li šta su uradili Zorici Kondži zbog Tita?

"Ne dozvolimo da se vjekovno prijateljstvo dva naroda prekine. Hvala što se sjećamo ruskih dobrovoljac", poručio je ovom prilikom Cvjetinović.

Na današnjem obilježavanju oglasila se i Ljudmila Bogoslovski, majka poginulog Konstantina, koja je kazaa da svake godine dolazi u Višegrad na obilježavanje, kao u svoje rodno mjesto.

Danas će se opet okupiti: U Višegradu i dalje obilježavaju "dan ruskih dobrovoljaca"

Danas će se opet okupiti: U Višegradu i dalje obilježavaju "dan ruskih dobrovoljaca"

"Vrijeme dolazi i prolazi, ali naša pažnja i briga za ove ovdje okamenje ruske i srpske junake ne treba da prestane", kazao je član Predsjedništva Boračke organizacije RS-a Aleksandar Savić, koji je također prisustvovao obilježavanju. Uz to, on se i prisjetio imena poginulih boraca.

Prisutan na obilježavanju bio je i načelnik općine Višegrad Mladen Đurević, koji je kazao da je pomoć ruskih dobrovoljaca 'odbrani' bh. entitetu bila 'velika i značajna'.

On je napomenuo da se na području bh. entiteta RS borilo više od 700 ruskih dobrovoljaca.

Na Srpskom vojničkom groblju u Višegradu svake godine 12. aprila održava se pomen dobrovoljcima iz Rusije koji su poginuli tokom rata u Bosni i Hercegovini u jedinicama tzv. vojske entiteta RS (VRS), a događaju su ove godine prisustvovali predstavnici vlasti i udruženja koja održavaju srpsko-ruske veze i okupljaju bivše borce.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije