U Velikoj Britaniji u posljednja 24 sata preminulo 888 ljudi

AA
U Velikoj Britaniji u posljednja 24 sata preminulo 888 ljudi
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Postoji mogućnost da je u Velikoj Britaniji od koronavirusa (COVID-19) umrlo i do 7.500 korisnika staračkih domova.

Kako tvrdi list "Telegraph", podaci "Care Englanda", najvećeg pružatelja usluga staračkih domova u Velikoj Britaniji, pokazuju da bi broj umrlih od posljedica zaraze koronavirusom u staračkim domovima u toj zemlji mogao biti daleko veći nego što to pokazuju postojeći podaci.

Prof. Martin Green, CEO "Care Englanda", izjavio je da je teško dati precizne podatke bez testiranja.

"Međutim, kada usporedimo podatke o stopi smrtnosti od 1. aprila s onima iz prethodnih godina možemo procijeniti da je od COVID-19 umrlo blizu 7.500 ljudi", rekao je Green.

Podaci Britanskog zavoda za javno zdravstvo također pokazuju da je 69 posto ljudi koji su umrli od koronavirusa starije od 70 godina.

Ministar zdravstva Matt Hancock izjavio je u četvrtak da je u samo 15 posto staračkih domova u Velikoj Britaniji prisutan koronavirus.

Ipak, Jeremy Richardson, sekretar "Four Seasons", kompanije za pružanje usluga staračkih domova, izjavio je da misli da je stvarna stopa zaraze u staračkim domovima vjerovatno oko 60-70 posto.

U Velikoj Britaniji u posljednja 24 sata od posljedica zaraze novim tipom koronavirusa COVID-19 umrlo je 888 osoba, čime je ukupan broj preminulih povećan na 15.464.

U saopćenju Ministarstva zdravstva navodi se kako je potvrđena zaraza kod još 5.526, osoba, te da je ukupan broj zaraženih dostigao 114.217.

U protekla 24 sata su testirane 15.472 osobe, čime je ukupan broj testiranih od početka zaraze u toj zemlji porastao na 357.023, odnosno s retestiranim na 460.437.

Velika Britanija je 23. marta uvela niz ograničenja koja se tiču kretanja stanovništva, ali i zatvaranja svih objekata koji pružaju komercijalne usluge osim marketa i apoteka.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije