U UN-u večeras počele konsultacije o Nacrtu Rezolucije o Srebrenici

0
Radiosarajevo.ba
U UN-u večeras počele konsultacije o Nacrtu Rezolucije o Srebrenici
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Potočari

U sjedištu Ujedinjenih nacija (UN) večeras, 17. aprila, bit će održane neformalne konsultacije o Nacrtu Rezolucije o genocidu u Srebrenici, objavljeno je na stranici ove organizacije.

Kako se navodi, konsultacije zatvorenog tipa koje su sazvale predlagači rezolucije, stalne misije Njemačke i Ruande pri UN-u, bit će održane od 16 do 18 sati po tamošnjem vremenu (od 22 sata do ponoći po našem vremenu).

Dodaje se da će konsultacijama prisustvovati i stalne misije Albanije, Bosne i Hercegovine, Čilea, Finske, Francuske, Irske, Italije, Jordana, Nizozemske, Lihtenštajna, Malezije, Novog Zelanda, Slovenije, Turske i Sjedinjenih Američkih Država.

Jelka Miličević ima novi posao: Imenovana za zamjenicu direktora Agencije za bankarstvo FBiH

Jelka Miličević ima novi posao: Imenovana za zamjenicu direktora Agencije za bankarstvo FBiH

Rezolucijom se, između ostalog, predviđa da 11. jul postane Međunarodni dan promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici i osuđuje negiranje genocida.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić danas su također u sjedištu UN-a u New Yorku, gdje su otputovali kako bi lobirali za Nacrt Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a.

Prijedlog rezolucije na dnevnom redu bi trebao da bude početkom maja. Podsjećamo, predsjednik bh. entiteta Milorad Dodik protivi se usvajanju ove rezolucije te je po ko zna koji put prijeti otcjepljenjem ukoliko se 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije