Zagrebački obavještajac ponovo djeluje u BiH: "Ne treba obraćati pažnju na američka rješenja"

11
Radiosarajevo.ba
Zagrebački obavještajac ponovo djeluje u BiH: "Ne treba obraćati pažnju na američka rješenja"
Foto: Printscreen / Gordan Akrap

Samo tri dana nakon što je američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy pozvao domaće političare na hitno djelovanje kako bi se osigurala energetska nezavisnost i stabilnost Bosne i Hercegovine, to jeste da "bez odlaganja usvoje Zakon o južnoj interkonekciji", dr. Gordan Akrap, bivši službenik Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) i član Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija Hrvatskog sabora, danas predsjednik Instituta za istraživanje hibridnih sukoba iz Zagreba, poručio je lideru HDZ-a BiH dr. Draganu Čoviću da "ne treba previše obraćati pažnju na američka rješenja".

"Kompanijom da upravljaju Hrvati"

Podsjetimo, ambasador Murphy je, na energetskom samitu Neumu, dodao kako BiH „pod hitno mora diversificirati izvore snabdijevanja prirodnim plinom“ da bi, kako je rekao, "izbjegla najštetnije posljedice ruske energetske prisile nad Evropom". Uprkos ovome, Čović insistiranjem na razvlašćivanju "BH Gasa" i formiranju nove kompanije "kojom bi upravljali Hrvati" (doslovan citat RTV Herceg-Bosne), de facto pogoduje ruskim interesima u BiH, dok ga dr. Akrap, očito, ohrabruje u tome, i to, pazi sad, pod izgovorom borbe protiv ruskog utjecaja!?

Da djelovanje dr. Akrapa nikako nije aktivnost jednog umirovljenog obavještajca, čiji je mentor u hrvatskoj obavještajnoj zajednici bio sam dr. Miroslav Tuđman, sin dr. Franje Tuđmana, potvrđuje i činjenica da je poruka lideru bh. Hrvata upućena uoči "Mostara Security foruma". Naime, dr. Akrap je jedan od organizatora ovog skupa sa zvučnim imenom. U događaj su - kako se navodi i na stranici Ministarstva vanjskih poslova BiH - uključeni Zagrebački sigurnosni forum (zanimljivo je da je to forum kojeg opet organizira Akrapov Institut i Udruga Sveti Juraj u kojoj, također, djeluje Akrap), te njemačka Fondacija Konrad Adenauer. Na skupu se, gle slučajnosti, obratio i dr. Dragan Čović (!), i to uz prisustvo vrha HDZ-a BiH. Sve to je uredno zabilježila Hrvatska radiotelevizija (HRT), pa nema dileme da događaj i skup imaju punu podršku zvaničnog Zagreba. Na, koncu, Čovićev kurs je – 'Amerima' uprkos – podržao i premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Oglas o kojem bruji Balkan: Firma iz Zenice traži radnike za rad u rudniku zlata u - Tanzaniji

Oglas o kojem bruji Balkan: Firma iz Zenice traži radnike za rad u rudniku zlata u - Tanzaniji

"Zahvaljujemo se svim onima koji su danas došli na ovaj početak jednog procesa kojim pokušavamo unijeti dodatne informacije, dodatna znanja…", reći će, uz ostalo, Akrap.

Igre oko Južne interkonekcije: Tuđmanov obavještajac u operaciji protiv SAD-a, BH Gasa i Sarajeva

Igre oko Južne interkonekcije: Tuđmanov obavještajac u operaciji protiv SAD-a, BH Gasa i Sarajeva

Međutim, prije ovog "fancy" događaja dr. Akrap je gostovao na RTV Herceg-Bosne, mediju bliskom Čoviću, koji konstatira kako smo "svjedoci da američka administracija u BiH podupire da  "BH Gas" bude nositelj projekta izgradnje Južne plinske interkonekcije kojom bi se plin iz Hrvatske dopremio u Posušje, a odatle kroz dva odvojena kraka plinovoda transportirao do Travnika odnosno Mostara".

Odgovarajući ovo na pitanje "smatra li da može doći do dogovora da se zbog tog projekta osnuje još jedno plinsko poduzeće kojim bi upravljali Hrvati", dr. Akrap je napomenuo da je Institut kojem je na čelu, zajedno s Institutom za društveno-politička istraživanja iz Mostara, izradio studiju koja je, kako tvrdi, privukla značajan interes u BiH i međunarodnoj javnosti o tome koji su to procesi i aktivnosti koje ugrožavaju sigurnost i energetski suverenitet BiH. Riječ je, naime, o studiji kojom se insistira "da je važno da Južnom interkonekcijom ne upravlja BH Gas, kako je predloženo". Ovo upućuje na zaključak da je i "Mostar Security forum" nastavak aktivnosti kojima se želi legitimizirati Čovićeva politika.

To potvrđuje tvrdnja dr. Akrapa "da ne treba previše obraćati pažnju na to kojim je rješenjima sklona američka administracija u BiH", koja je, podsjetimo, snažno kritizirala čelnika HDZ-a BiH zbog Južne plinske interkonekcije.

"O tome je li američka administracija sklona ili nesklona rješenjima koja su do sada dobivala pažnju u javnosti ne treba previše obraćati pažnju na način da ipak treba pričekati i vidjeti koji su to stvarni službeni stavovi", kazao je dr. Akrap pojašnjavajući da je to posebno važno u trenucima kada se mijenjaju informacije i sadržaj.

Stručnjak za sigurnost o "Južnoj interkonekciji": BiH je na udaru hibridnih operacija

Stručnjak za sigurnost o "Južnoj interkonekciji": BiH je na udaru hibridnih operacija

Za koga radi dr. Akrap?

Dodao je da je američka administracija "vrlo racionalna i pragmatična".

"Onoga trenutka kada dobije podatke i informacije koji su kvalitetniji i koji su pouzdaniji, sigurniji i vjerodostojniji oni će se prilagoditi novoj situaciji. Budite sasvim sigurni da neće ni američka administracija dozvoliti da se, bez obzira koji to bio pravni subjekt, BiH učini ovisnom o ruskom plinu, i to u potpunosti. To je ono protiv čega se, ne samo SAD, nego i svi mi borimo", istaknuo je dr. Akrap.

Da podsjetimo ko je dr. Gordan Akrap?

Bio je dugogodišnji načelnik Operativne uprave (OA) Hrvatske izvještajne službe (HIS). Riječ je obavještajnoj službi kojom je rukovodio pokojni prof. dr. Miroslav Tuđman. O Akrapovim vezama s HIS-om pisao je i poznati hrvatski novinar Ivica Đikić u kultnom Feralu u tekstu pod naslovom "Špijuni i zapjevaj" objavljenom prije više od 20 godina, navodeći da je riječ o istaknutom "operativcu HIS-a" koji je završio u diplomatskoj službi. Također, bio je brigadir Akrap i dekan Vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" u Zagrebu, te, kako smo već naveli, pripadnik Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), sve do umirovljenja 2017. godine.

Dr. Akrap je posljednjih godina čest gost medija pod kontrolom HDZ-a u Hercegovini. Tamo je nerijetko tvrdio da "velikobošnjački unitaristi pozivaju na rat i nasilje, kao velikosrbi 90-ih". Izjave Bakira Izetbegovića je uspoređivao je s onim Radovana Karadžića! Kazivao da jedan dio bošnjačke politike provodi politiku "putizma", "da je retorika nacional-unitarista jednaka onoj velikosrpske politike", govorio o navodnoj opasnoj podršci Turske i Irana Bošnjacima itd...

Zašto šuti Sarajevo?

Sudeći po analizi njegovih javnih iskaza, dr. Akrap nerijetko svjesno manipulira činjenicama kako bi izazivao nepovjerenje, strah, pa i mržnju među građanima Bosne i Hercegovine, posebno Hrvata prema Bošnjacima. To, nažalost, plaća njegova domovina, susjedna Hrvatska. Skandalozno je da je studiju obavještajca Akrapa i ostalih – platilo upravo Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske. Naime, ministar Gordan Grlić Radman je prema medijskim navodima u januaru 2023. godine donio odluku o financiranju izrade studije pod nazivom "Energetska (ne)ovisnost Bosne i Hercegovine i strateško partnerstvo sa Republikom Hrvatskom", za koju je izdvojeno 65.000 EUR-a. Ta studija, ponovimo, insistira da se "BH Gasu" ne smije dozvoliti da upravlja Južno plinskom interkonekcijom!

Umjesto što dijeli packe neposlušnim medijima, ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković bi (kao uostalom i ostali u državnom vrhu u Sarajevu) mogao i trebao da se jasnije odrediti prema ovakvom hibridnom djelovanju na prostorima Bosne i Hercegovine, gdje strane agenture vrše otvoreno djelovanje protiv strateški važnih bh. kompanija, odnosno zvaničnog Sarajeva, pa i Sjedinjenih Američkih Država, strateških partnera i velikih prijatelja ove zemlje. Teško da će se desiti jer je na jednom od panela učestvovao i sam dr. Josip Brkić, Konakovićev zamjenik!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije