Stručnjak za sigurnost o "Južnoj interkonekciji": BiH je na udaru hibridnih operacija

3
Radiosarajevo.ba
Stručnjak za sigurnost o "Južnoj interkonekciji": BiH je na udaru hibridnih operacija
Foto: Privatni album / Hibridni ratovi

Nastojeći da opravda blokade strateški važnog projekta "Južne interkonekcije" u režiji predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine dr. Dragana Čovića, a koje su u posljednje vrijeme dovele do žestokih reakcija zvaničnog Washingtona, ove sedmice u Mostaru je održan skup na kojem je predstavljena studija "Energetska (ne)ovisnost Bosne i Hercegovine i strateško partnerstvo s Republikom Hrvatskom".

Kako bi se pojačala argumentacija vrha hrvatske politike u BiH, što su kritizirali visoki američki zvaničnici uključujući i američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena, upregnuta je cijela propagandna mašinerija koja, nažalost, ima podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, ali i državnih medija.

Ugledni hrvatski politolog Davor Gjenero kazao je jučer u intervjuu za portal Radiosarajevo.ba da euroatlanski saveznici, to jeste, prije svega, SAD, neće tolerirati da Čović bude "energetski ključar FBiH", ugrožava i Hrvatsku.

KCUS obavještava javnost: "Suočeni smo s problemom nedostatka određenih lijekova"

KCUS obavještava javnost: "Suočeni smo s problemom nedostatka određenih lijekova"

Portal Radiosarajevo.ba otkrio je u tekstu od 28. februara da ove aktivnosti vodi dr. Gordan Akrap, dugogodišnji načelnik Operativne uprave (OA) Hrvatske izvještajne službe (HIS). Riječ je obavještajnoj službi kojom je rukovodio pokojni prof. dr. Miroslav Tuđman, sin prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Brigadir Akrap bio je i dekan Vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" u Zagrebu, te pripadnik Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), sve do umirovljenja 2017. godine. A potom i član Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija Hrvatskog sabora, do 2020. godine, gdje ga je instalirao upravo Miroslav Tuđman, jegov mentor na doktorskim studijima.

Gjenero: Amerika neće tolerirati da Čović bude "energetski ključar FBiH", ugrožava i Hrvatsku

Gjenero: Amerika neće tolerirati da Čović bude "energetski ključar FBiH", ugrožava i Hrvatsku

U izjavi za Radiosarajevo.ba, posljednje aktivnosti iz Republike Hrvatske komentirao je dr. Ahmed Kico, stručnjak iz oblasti bezbjednosti, inače koautor knjige Bosna i Hercegovina i Zapadni Balkan: aspekti geopolitike i hibridnog rata.

"Igre oko Južne interkonekcije koje vodi Tuđmanov obavještajac Akrap su segment hibridnih operacija koje se iz Hrvatske vode protiv države BiH, pa i SAD. Ovakve hibridne operacije vode se koordinirano sa režimom iz entiteta Rs. One su u funkciji jačanja, a ne slabljenja ruskog malignog uticaja na prostoru Z. Balkana, posebno u i prema BiH. Također, licemjerne igre oko Južne interkonekcije pojedinih zvaničnika iz Republike Hrvatske i BiH, ne doprinose bržem pristupanju i ulasku BiH u evroatlantske integracije ( EU i NATO Savez)", kazao je Kico za Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, dr. Akrap je posljednjih godina čest gost medija pod kontrolom HDZ-a u Hercegovini. Tamo je nerijetko tvrdio da "velikobošnjački unitaristi pozivaju na rat i nasilje, kao velikosrbi 90-ih". Izjave Bakira Izetbegovića je uspoređivao je s onim Radovana Karadžića! Kazivao da jedan dio bošnjačke politike provodi politiku "putizma", "da je retorika nacional-unitarista jednaka onoj velikosrpske politike", govorio o navodnoj opasnoj podršci Turske i Irana Bošnjacima itd...

Igre oko Južne interkonekcije: Tuđmanov obavještajac u operaciji protiv SAD-a, BH Gasa i Sarajeva

Igre oko Južne interkonekcije: Tuđmanov obavještajac u operaciji protiv SAD-a, BH Gasa i Sarajeva

Sudeći po analizi njegovih javnih iskaza, Akrap nerijetko svjesno manipulira činjenicama kako bi izazivao nepovjerenje, strah, pa i mržnju među građanima Bosne i Hercegovine, posebno Hrvata prema Bošnjacima. To, nažalost, plaća njegova domovina, susjedna Hrvatska, a sada je postao i ekspert za plin.

Skandalozno je da je, kako je ranije otkrio portal Istraga.ba studiju obavještajca Akrapa - koji tvrdi da "BH Gas" ni za živu glavu ne smije biti dio projekta "Južne interkonekcije" – platilo upravo Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske, čiji je, također, bio službenik.

Naime, ministar Gordan Grlić Radman je prema medijskim navodima u januaru 2023. godine donio odluku o financiranju izrade studije pod nazivom "Energetska (ne)ovisnost Bosne i Hercegovine i strateško partnerstvo sa Republikom Hrvatskom". Iz Budžeta RH za studiju je izdvojeno 65.000 EUR-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije