Objavljeni detalji sa sastanka: Plenković podržao Čovića u vezi Južne interkonekcije

12
Radiosarajevo.ba
Objavljeni detalji sa sastanka: Plenković podržao Čovića u vezi Južne interkonekcije
Foto: Vlada Hrvatske / Čović i Plenković

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković sastao se u petak s Draganom Čovićem, predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH i prvim zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Osvrnuvši se na nedavni posjet Bosni i Hercegovini s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i nizozemskim premijerom Markom Rutteom, predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je zadovoljstvo dosadašnjim napretkom u provedbi reformi koje poduzima Vijeće ministara na čelu s Borjanom Krišto.

Uoči izrade novog izvještaja Europske komisije o BiH, pozvao je sve političke aktere u BiH na ulaganje dodatnih napora u pogledu usvajanja potrebnih zakona, a s ciljem otvaranja pristupnih pregovora na Europskom vijeću u ožujku. Hrvatska nastavlja pružati punu političku i tehničku podršku BiH u ovom procesu, saopćili su iz Vlade.

Filantrop, oficir, pisac, predavač: Otvorena izložba "Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace"

Filantrop, oficir, pisac, predavač: Otvorena izložba "Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace"

Dragan Čović izvijestio je o toku razgovora političkih stranaka u BiH u vezi s reformom izbornog zakonodavstva. Plenković i Čović naglasili su nužnost postizanja političkog konsenzusa kako bi se spriječilo "preglasavanje hrvatskog naroda u izboru za člana Predsjedništva BiH, što se ponovno dogodilo i na Općim izborima 2022. godine".

Naglasili su kako je uspostavljanje pune ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda temeljni preduvjet za dugoročnu stabilnost i funkcionalnost BiH, kao i za skladne odnose među tri naroda.

Plenković je istaknuo da hrvatska Vlada pruža snažnu podršku hrvatskom narodu u BiH te će nastaviti realizirati projekte koji pridonose kvalitetnijem životu Hrvata i boljitku čitave BiH.

Vezano za projekt Južne plinske interkonekcije, istaknuta je važnost ovog projekta za energetsku sigurnost i diverzifikaciju u BiH.

"Hrvatska je spremna poduprijeti ovaj projekt kojim bi se plin s LNG terminala na Krku dopremao u BiH. Plenković i Čović složili su se da je potrebno nastaviti s razgovorima kojima bi se postigao dogovor vezano za modalitete izvedbe projekta u BiH u interesu svih zainteresiranih strana. U vezi s time, Hrvatska podržava stav Dragana Čovića o potrebi uvažavanja interesa hrvatskog naroda u BiH", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije