Čović o prisustvu na promociji knjige ratnog zločinca: "To je moja obaveza kao predstavnika Hrvata"

24
Radiosarajevo.ba
Čović o prisustvu na promociji knjige ratnog zločinca: "To je moja obaveza kao predstavnika Hrvata"
Foto: Bljesak.info / Dragan Čović

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović gostovao je na podcastu Bljesak.info te se osvrnuo na to što je prisustvovao promociji knjige ratnog zločinca Valentina Ćorića koja je nedavno održana u Mostaru.

Čović je kazao da mu je 'zanimljivo koliko su predstavnici međunarodne zajednice i bošnjačke javnosti posvetili pažnju njegovom pojavljivanju na promociji knjige Ćorića'.

"Ja Valentina znam prije rata, u ratu i poslije rata i opet to nije ključna stvar zašto sam došao. Ja sam predsjednik Hrvatskog narodnog sabora. Jedno od ključnih stvari u strategiji HNS je očuvanje vjerodostojnosti o domovinskom ratu. Očuvati čast domovinskog rata i čast svih naših branitelja", kazao je Čović.

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

Čović je kazao da je rat užasan i da je spreman da se ispriča za svaku žrtvu.

"To je Valentin uradio na promociji knjige. Ja sam u Hagu od 1999. do 2020. bio pet-šest puta, to je moja obaveza. Naših pet predstavnika, nikad šest, sam obišao bar dva puta. To je moja obaveza, ako ste predstavnik hrvatskog naroda, predvodnik politike hrvatskog naroda, morate skrbiti o tim ljudima. Moramo razumjeti da ja nisam Dragan Čović kad se pojavim u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače", kazao je Čović.

U novembru 2017, Ćorić i još petorica bivših zvaničnika takozvane herceg-bosne osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora za zločine počinjene u BiH.

Zločinac Valentin Ćorić predstavio knjigu u Mostaru: U publici aplaudirao i oduševljeni Dragan Čović

Zločinac Valentin Ćorić predstavio knjigu u Mostaru: U publici aplaudirao i oduševljeni Dragan Čović

Jadranko Prlić, bivši predsjednik Vlade Herceg-Bosne, osuđen je na 25 godina zatvora, dok su po 20 godina dobili Bruno Stojić, nekadašnji ministar odbrane herceg-bosne, te bivši načelnici Glavnog štaba HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković. Ćorić je osuđen na 16 godina, a predsjednik Komisije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na deset godina zatvora.

Ćorić je osuđen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti uključujući ubistvo, progon, deportaciju, silovanje, zatvaranje, protivpravni rad i nečovječno postupanje.

UŽIVO | DRAGAN ČOVIĆ

Imate pitanja za našeg gosta? Pridružite nam se u BLJESAK LIVE podcastu i budite uz nas kako bismo zajedno rasvijetlili neka od ključnih pitanja u Bosni i Hercegovini.

Posted by Bljesak.info on Monday, February 19, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (24)

/ Povezano

/ Najnovije